Werk & Leiderschap

Omzet en eigenwaarde – wat hebben die met elkaar te maken?

50-verdienmodellen

50 Verdienmodellen – Jeanet Bathoorn; Petra Iuliano

Meer zichtbaarheid, meer impact, meer omzet

Zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdienen!
Als je nu overal jeuk krijgt, ben je waarschijnlijk dé ideale lezer voor dit boek van mijn collega ondernemerscoaches Jeanet Bathoorn en Petra Iuliano. Niet voor niets beginnen zij hun boek met “Wie denkt dat dit boek over geld gaat heeft het mis”. Waarover gaat het dan wél?

Veel ondernemers vinden het “geld-ding” lastig.
Ik merk het bij mijn klanten: betere prijzen vragen, jezelf toestaan goed te leven van je bedrijf. Stiekem dromen ze ervan, maar als ze ervoor in actie moeten komen, lees: hogere prijzen vragen of hun verdienmodel aanpassen gaan ze met de hakken in het zand. Dat is te spannend. Te commercieel.

Ze grijpen dan snel naar hun waarden: “Ik onderneem niet voor het geld. Ik hoef niet zo nodig veel geld te verdienen. Als ik het maar naar mijn zin heb en mensen kan helpen.”
En met die overtuiging houden veel ondernemers zichzelf klein.
Dat heb ik zelf in de beginjaren van mijn ondernemerschap ook gedaan. Dus tell me about it!
Terwijl het ondernemerschap de ultieme manier is om jezelf financiële waardering te geven voor het moois dat je te bieden hebt! Ook dat mag ik inmiddels persoonlijk ervaren.

Waarom blijken veel ondernemers in Nederland dan toch nog minder te verdienen dan een werknemer in loondienst[1]?

Snel veel geld willen verdienen is vies?

Dat komt omdat we allerlei associaties hebben bij geld en veel geld verdienen die ons niet helpen. In de eerste hoofdstukken van hun boek beginnen Petra en Jeanet dan ook met wat geld werkelijk vertegenwoordigt:
Niet het geld an sich maakt ons gelukkig of motiveert ons.
Wat ons drijft om geld te verdienen is wat we ermee kunnen doen.
Namelijk vrijheid creëren.
Het leven leiden waar we naar verlangen.
En ook: onze hogere missie vervullen.

Want dat is de basis van je bedrijf en bepalend voor welk verdienmodel bij jou past: Waar sta je voor? Wat drijft jou? Wat is je hogere doel?

Alles begint met jouw gevoel van eigenwaarde

Het is minstens zo belangrijk te beseffen dat veel ondernemers veel geld verdienen lastig vinden omdat ze verkeerd kijken naar wat geld eigenlijk is. Want wat het werkelijk is, niet meer en niet minder, is een ruilmiddel dat we ooit bedacht hebben. Om naar elkaar toe de waarde te kunnen uiten van wat de ander voor ons kan doen.
Petra en Jeanet zijn er superduidelijk in: voordat een ander kan zien wat de waarde is van wat jij kunt betekenen voor hem, mag jij als ondernemer jouw eigenwaarde voeden.

En ik kan het niet méér met hen eens zijn.
Ondernemen begint bij jou.
Je kunt niet van klanten verwachten dat ze jou betalen voor iets waar jij zelf de waarde niet van ziet. Hoe kun je van hen verlangen dat ze je waarderen om wat je doet als jíj dat zelf niet doet?

Succesvol ondernemen begint met persoonlijke ontwikkeling

Ondernemen is een intensief persoonlijk ontwikkelingsproces dat je aangaat. Het gaat zoveel verder dan een business- en verdienmodel kiezen, een website maken en de boer op om klanten te bereiken. Het is een proces dat je echt je aandacht mag geven. Succesvolle ondernemers zijn ondernemers die dat proces met zichzelf aan gaan en beseffen dat het een voortdurende taak is.

In de eerste hoofdstukken geven Petra en Jeanet vrij vluchtige opdrachten om dit sterkere zelfbeeld te voeden. Het zal voor de meeste lezers niet diep genoeg gaan, maar het is wel een waardevolle en sterke opmaat naar de kern van het boek: het deel waarin 50 verdienmodellen besproken worden. Ze sluiten af met het delen van slimme combinaties van verschillende verdienmodellen.

Juist die aanmoediging aan het begin van het boek – beseffen dat geld toelaten in je leven betekent dat je jezelf meer waardeert en méér betekenis kunt geven aan je missie- zal ook de meest kritische lezer of ondernemer die weerstand voelt bij het verdienen van veel geld uitnodigen hier met nieuwe ogen naar te kijken.

En dat kan ik alleen maar toejuichen!
Want een ondernemer die ploetert om rond te komen, komt onvermijdelijk terecht in een angstig gevoel van tekort en onzekerheid.
En niemand kan écht het verschil maken voor een ander, als hij in beslag genomen wordt door zorgen over zijn eigen basisbehoeften.

Een uitnodiging om je horizon te verbreden

Dit boek nodigt jou als ondernemer uit om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om je bedrijf financieel tot een succes te maken. En omdat JIJ je bedrijf bent, en je bedrijf JOU mag dienen in plaats van andersom, mag je helemaal zelf bepalen hoeveel je wilt verdienen. Wanneer het voor jou klopt.
Die vrijheid geeft dit boek ook.

Maar met een vriendelijke maar strenge toon om je aan te sporen groter te denken!
De verdienmodellen worden kort maar krachtig uitgelegd en geven gegarandeerd nieuwe inzichten voor wie nog vooral op uurbasis werkt en zoekt naar meer (financiële) vrijheid.

Als je jezelf kunt toestaan om te groeien in het oké zijn met nieuwe inkomstenstromen, kun je jezelf de groei gunnen die het voor jou mogelijk meer te bereiken voor jezelf, je geliefden en ook voor je klanten.

Marloes Halmans

[1] Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek – 5 maart 2016 – https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/09/inkomen-meeste-zzp-ers-lager-dan-van-werknemers

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marloes Halmans

Marloes Halmans

Jezelf zijn, doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt en daarmee je inkomen verdienen. Marloes gelooft oprecht dat het kan. Als eigenaar van een loopbaanadviesbureau én mentor voor ondernemers leeft ze graag voor dat ondernemen een kwestie is van dóen (ook als je nog niet helemaal durft), van bijsturen, leren, en verder groeien. Vanuit haar overtuiging: elk mens is hier om met zijn talenten het verschil te maken. Naast voor Happybooks schrijft Marloes ook blogs over ondernemen, talent en loopbaanontwikkeling voor NRC-carrière. Marloes heeft "helemaal niks" met e-books of fictie boeken, maar geniet van een écht inspirerend boek, liefst in de Provençaalse zon, of thuis met Tony Chocolonely (gewoon de melkchocolade) binnen handbereik.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.