Zelfontwikkeling

Big Magic – Waarom perfectionisme dure schoenen en een bontjas draagt

Big-magic-elizabeth-gilbert

‘Big Magic’ door Elizabeth Gilbert

Creativiteit, angst, perfectionisme en voluit leven

Laat ik beginnen met een bekentenis. Ik heb Big Magic van Elizabeth Gilbert niet in een ruk uitgelezen. Dat is misschien een beetje raar om te vertellen – zeker als je een boekreview schrijft, jarenlang onderzoek hebt gedaan naar creativiteit en stapels boeken over creativiteit hebt gelezen.

Waarom is Big Magic dan anders dan al die andere boeken?

big-magic-elisabeth-gilbert

De Nederlands ondertitel zegt heel braaf dat Big Magic gaat over: „De kunst van creatief leven”. Maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet over. Het gaat, zoals de Engelse ondertitel al zegt over „Creative Living Beyond Fear’.

Want over die alles verzengende angst daar gaat Big Magic over. Gilbert gaat het gesprek met je aan. Bladzij na bladzijde vertelt ze waarom je moet creëren. Ze opent tijdelijk de deur naar haar hart, maar daar is een kostenplaatje aan verbonden. Stop met treuzelen en doe iets!

Moed

Gilbert staat midden in de kamer, kijkt je recht aan en zegt streng: „Zit en luister.” En daar zit je dan op de bank, nogal ongemakkelijk met je kop thee op je knie en je aantekenboek in je hand en iedere keer dat je: ”Ja maar…” wilt zeggen word je innerlijke weerlegging pinnig weggevaagd.

„Ja maar… mijn werk is te dierbaar om zomaar te delen.” „Ja maar…het is moeilijk”. “Ja maar… wanneer dan?” Of de meest dodelijke: „Ja maar… ik ben niet zo heel erg creatief”

En steeds als je denkt: „Ja hallo!” Stort ze een reeks prachtige zinnen over je heen, waardoor je met wijdopen ogen stil blijft zitten omdat je zeker een kwartier downloadtijd nodig hebt.

Waarom blijf je dan toch zitten op Gilberts bank? Omdat ze haar hart en ziel voor je geopend heeft en zichzelf vlijmscherp voor je blootlegt. Het vraagt om moed om je woorden met zoveel kracht de wereld in te slingeren en ondertussen jezelf volledig te relativeren.

Perfectionisme

Gilbert en ik delen een strijd. Een strijd tegen het perfectionisme. Of beter gezegd de ontmaskering van perfectionisme. Dus schrijft ze:

„I think perfectionism is just a high-end, haute couture version of fear. I think perfectionism is just fear in fancy shoes and a mink coat, pretending to be elegant when actually it’s just terrified. Because underneath that shiny veneer, perfectionism is nothing more than deep existential angst that says, again and again, „I am not good enough and I will never be good enough.”

En als je dan net als ik een jarenlang gevecht met perfectionisme hebt geleverd, snap je dat ik stampvoetend jaloers ben dat ik die zin niet heb geschreven. Dan herken je ook dat gevoel dat zo’n zin op je: „Nou ja laat maar zitten dat boek, want alles is immer al geschreven.” knopje drukt. En als je dan de moed hebt om toch nog even naar Gilbert te luisteren dan snap je ook dat dit de grootste val is en dat je NU je eigen ding moet gaan doen.

Doen!

Ga piano spelen, een bloem tekenen, maak een filmpje, dek de tafel in 1 kleur, schrijf drie regels op over de maan en de sterren, bak koekjes zonder recept. Maak iets. Neem dit van mij aan, ik heb hier jarenlang onderzoek naar gedaan, jouw creativiteit is net zo uniek als je vingerafdruk. Het enige dat je hoeft te doen is accepteren dat zomaar iets maken eng is en dat perfect saai is.

Dus als je dit leest en er pruttelt nog steeds een stemmetje binnen in je die zegt dat je niet bijzonder of uniek genoeg bent om te creëren, dan wil ik dat je NU dit boek koopt en gaat lezen. Als dit boek schuurt, op je pijnpunten duwt en tegelijkertijd in je oor fluistert: He, ik geloof in jou, kijk dan, ik doe ook maar wat! Ik val en sta op en als je nou mee doet dan beloof ik dat je daardoor groeit. Dat je voelt dat je leeft. Met je armen en je hart wijd open”, dan is dit boek voor jou geschreven.

En als je nou toch naar de boekwinkel gaat om dit boek te kopen, loop dan naar een winkel waar ze potloden en papier hebben en teken straks je kop thee na. Of een heel groot hart en voel hoe je tegelijkertijd bang en blij kunt zijn. En weet dit: creëren gaat niet over een perfect eindresultaat.
Creëren gaat over voluit leven.

Esther de Charon de Saint Germain

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Avatar

Esther De Charon De Saint Germain

Esther is een Soul Whisperer die ondernemende vrouwen uit de hele wereld helpt hun creativiteit in te zetten om zo flow en abundance in hun leven en bedrijf te krijgen. Esther’s klanten zijn slim, gevoelig en multi-gepassioneerd ze werken samen in Flow Masterminds waar ze hun ware droom realiseren.
Esther werkte meer dan 25 jaar internationaal in de wereld van kunst, design, branding en consultancy en verruilde de stad voor een oude boerderij op het Drentse platteland waar ze met zoon, man, hond en kat woont en werkt.

3 Comments

  • Wat leuk, ik ga zeker kijken naar dit boek..ik heb er al een aantal van deze schrijfster..en zal mn bevindingen op mijn eigen blog uiteenzetten..leuk!

  • Wat een prachtige lofzang op dit boek Esther! Dank je wel voor de energie waarmee je dit aan ons overbrengt! Ik heb het boek ook gelezen. Wel in één ruk overigens…

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.