Gezond Leven

Kunnen je gedachten de cellen in je lichaam veranderen?

bruce-lipton-biologie-van-de-overtuiging

De Biologie van de Overtuiging – Dr Bruce Lipton

Waarom dit boek?

Dit boek stond echt al een hele tijd op mijn wensenlijst. Op de één of andere manier kwamen er steeds andere boeken tussendoor. Gelukkig kreeg ik een ‘kosmisch’ zetje door Kirsten Cooiman van Happybooks. Daar ben ik haar enorm dankbaar voor. Dit boek is precies wat ik nu nodig heb: ik herken alles wat Bruce Lipton schrijft en het onderwerp raakt me en sluit aan bij mijn passie: de ‘chemie van mensen’.

Een echte wetenschapper

Eerst even iets over de schrijver, voordat ik je meeneem naar de bijzondere inhoud van dit boek. Bruce Lipton is van oorsprong celbioloog en onderzoeker aan de Stanford University School of Medicine. Ook was hij als docent verbonden aan de medische faculteit van de universiteit van Wisconsin. Inmiddels is hij een prominente vertegenwoordiger van de ‘nieuwe biologie’.
Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat zijn wetenschappelijke achtergrond heel degelijk is. Het onderwerp van zijn boek wordt namelijk door een groot aantal wetenschappers als ‘zweverig’ bestempeld. Dat is het zeer zeker niet! Wat het wel is: een brug tussen wetenschap en spiritualiteit.

Het magische membraan

Die wetenschap vormt de basis van dit boek. Het beslaat ongeveer de helft er van, 4 hoofdstukken. Schrik daar niet van, want Bruce Lipton legt hierin heel begrijpelijk uit wat we door de manier waarop onze cellen werken kunnen leren. Namelijk: dat het celmembraan voor de cel hetzelfde is als de hersenen voor ons hele lichaam. Hij noemt dit het ‘magische membraan’, dat ‘de besturing van ons leven in onze eigen handen legt’. We zijn daardoor geen slachtoffer van onze ‘genetische dobbelstenen’, zoals door veel mensen wel wordt beweerd.
Ik heb zelf weliswaar een wetenschappelijke achtergrond en las deze basis dus met voorkennis. Echter, ik vind het knap hoe hij zijn gedachtegang zeer creatief heeft beschreven in de vorm van bijvoorbeeld boterhammen met boter en olijven. Dus heel beeldend en daardoor toegankelijk. Door mijn eigen achtergrond als biochemicus kan ik ook bevestigen dat er geen onzin in dit boek staat.
Sterker nog: ik vind het geweldig dat deze wetenschapper letterlijk over de grenzen van de wetenschap durft te stappen. En het dan ook nog eens begrijpbaar en aantrekkelijk maakt. Chapeau.

Onze krachtige geest

In de hoofdstukken die volgen komt Bruce Lipton op hetzelfde spoor als Lissa Rankin 8 jaar later beschreef in het boek ‘Meer brein Minder medicijn’, waar mijn vorige blog over ging. Dit betreft de wonderbaarlijke wereld van onze gedachten, van onze geest, en de enorme kracht en invloed op je lichaam die daar van uit kan gaan.
Heel herkenbaar voor mij om te lezen was het dilemma dat je het als wetenschapper eigenlijk niet over geest kan hebben. Want dit past niet in de ‘heilige’ Newtoniaanse wetten dat alles wat geen materie is niet meetelt. Hoopgevend is de conclusie van Bruce Lipton dat deze zienswijze een ‘overtuiging’ is, waarvan is bewezen dat ze onjuist is. Aan het eind van hoofdstuk 5 laat hij zien dat de wetenschap in dezelfde richting wijst als leraren als Jezus en Boeddha: dat je je geest kunt aanwenden om groei te bevorderen.

Brug van wetenschap naar spiritualiteit

Daarna wordt het voor mij helemaal interessant omdat deze wetenschapper het aandurft om mij als lezer aan te sporen mijn angsten los te laten als ‘eerste stap naar het creëren van een meer vervullend, meer bevredigend leven’. Hij komt hierop als logisch vervolg op de uitleg hoe het lichaam groeit en zichzelf beschermt! De climax van dit boek ligt voor mij in het (laatste) hoofdstuk over bewust ouderschap en de epiloog.
Wat ik er zo bijzonder aan vind, is dat hij hier echt de brug slaat van wetenschap naar spiritualiteit. Prachtig legt hij de ideeën uit van de ‘nieuwe biologie’, die te maken hebben met de bewuste en de onderbewuste geest. Ook hier komt hij weer op liefde uit, in dit verband als voorwaarde voor onze groei. Als krachtigste stimulans hiervoor zelfs. En dat is allemaal voortgekomen uit het goed kijken naar onze cellen! Dat is precies waarom ikzelf zo’n grote bewondering heb voor de mens en de aarde waarop wij leven.

Marjolein Doesburg

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marjolein Doesburg

Marjolein Doesburg

Met een aangeboren nieuwsgierigheid naar en bewondering voor mensen heeft Marjolein Doesburg (1970) van het analyseren van de biochemie in de mens haar beroep gemaakt als specialist laboratoriumgeneeskunde in een ziekenhuis. Naast haar gezin met man en drie kinderen en haar baan, geeft ze ook in diverse bestuursfuncties (Antroposana en Vrouwenpoli Boxmeer) en als buurtbemiddelaar handen en voeten aan deze nieuwsgierigheid en bewondering. Rode draad in alles wat ze doet is ‘Eigen Regie’. Omdat ze graag schrijft, resulteerde dit in haar boek ‘Eigen Koning worden - Zoektocht naar de alchemie van alledag’, dat op Prinsjesdag 2016 is verschenen.

3 Comments

    • Graag gedaan (ook vast namens Marjolein, maar die reageert wellicht zelf nog wel;), het is het een inspirerend boek en trouwens ook een geweldige man. Ik heb ooit een weekend bij hem gevolgd over zijn andere boek, Spontane Evolutie, en dat was erg boeiend. Hij is een hele enthousiaste verteller die ingewikkelde dingen heel toegankelijk kan uitleggen. Dus mocht je ooit de kans krijgen om hem te horen spreken, doen!

  • Ha Vivianne, dank voor je reactie! Hij schrijft inderdaad erg inspirerend. Er zijn nog meer boeken van hem (ook nog op mijn wensenlijst). Dit boek is de basis, heb ik me laten vertellen door een betrouwbare bron (Kirsten :-)). Handig dus om deze als eerste te lezen.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.