Gezond Leven Levensverhalen

Dansen met verdriet – The Cancer Whisperer

dansen-met-verdriet-sophie-sabbage

Dansen met verdriet – Sophie Sabbage

‘If you don’t have your feelings, then your feelings will have you’

Emoties

Soms kan één zin in een boek al voldoende zijn om het boek te willen lezen. Een zin die je meteen vastpakt en niet meer loslaat. En als dan in de rest van het boek die zin wordt ingekleurd, uitgelegd en er nog meer diepte aan wordt gegeven, moet ik gewoon over dat boek vertellen.

Sinds het boek Goed Gevoel door Paul Loomans, ben ik er steeds meer mee bezig. Hoe ga je het beste om met grote emoties? Moeilijke gevoelens. Hoe wordt je er niet door weggevaagd maar laat je ze door je heen stromen, om er door te groeien en er wijzer aan de andere kant uit te komen?

Het kan ook de valkuil zijn van alle ‘geluksboeken’: je wilt je alleen maar goed voelen en je daarop richten, want wat je aandacht geeft groeit…
Maar soms is het leven gewoon heel zwaar en is er geen ontkomen aan. Verdriet, angst, boosheid en rouw, het is er en je kunt er niet meer omheen.

Maar laten we bij het begin beginnen

Sophie Sabbage ontmoet haar echtgenoot als ze al wat verder in haar leven is en daarna krijgen zij samen nog een dochter waar ze allebei ontzettend gelukkig mee zijn. Een paar jaar later krijgt ze te horen dat ze uitgezaaide longkanker heeft.
In dit boek deelt zij haar bijzondere verhaal. In deels memoires en deels zelfhulpboek vertelt zij over alle emoties waardoor zij overspoeld wordt, over de enorme medische molen waar ze in terecht komt en hoe ze daarmee omgaat. Over hoe zij toch een leven wil leven dat groter is dan de ziekte en vastbesloten is om alles te doen om haar dochter te zien opgroeien.

Durven voelen

Dat met de diagnose ‘ongeneeslijke, uitgezaaide longkanker’ je leven volledig op z’n kop gaat, is een understatement. Alle angsten die er zijn worden aangetikt, losgemaakt en ze komen met grote kracht je leven binnen. Hoe ga je daar mee om?

Wij zijn zo bang voor moeilijke emoties, dat we er alles aan doen om ze niet te hoeven voelen. En zelfs in de medische wereld, waar men iedere dag te maken krijgt met patiënten die overspoeld worden door emoties, is er vaak geen ruimte om ze te voelen en verwerken. Er moet worden gevochten tegen de ziekte en je kunt niet zwak zijn. Maar klopt dat wel?

Praktisch

Hoe belangrijk het is om wel alles te durven voelen, en hoe je dat dan doet, dat legt de auteur heel helder en praktisch uit. Hierin is duidelijk te merken dat zij 20 jaar ervaring heeft in coaching en training geven over dit onderwerp. En omdat dit wordt gecombineerd met haar eigen ervaringen, komt het bij me binnen. De adviezen krijgen meteen een gezicht waarin je je kunt herkennen.

‘Laat je oordelen over emoties los, ze maken je niet zwak maar menselijk. Het kost een heleboel kracht om alles te durven voelen, en een heleboel ademhalen…’

Eigen regie

Als je in de medische molen komt, wordt je leven overgenomen door artsen, ziekenhuisafspraken en protocollen. Hierdoor kan het gebeuren dat jij niet meer achter het stuur zit van je eigen leven. Sophie Sabbage wil dit absoluut niet en is vastbesloten om in álles haar eigen keuzes te blijven maken.

Want hoe kun je bij jezelf blijven als je plotseling wordt gereduceerd tot kankerpatiënt? Als je overstroomd dreigt te worden door behandelingen, tips en adviezen, gevraagd en ongevraagd?
Dit vraagt wel van je om heel sterk in je eigen schoenen te blijven staan.
In dit boek neemt ze je stap voor stap mee in haar eigen proces en laat ze zien wat je kunt doen om je eigen regie terug te krijgen en te houden. Niet makkelijk wel héél belangrijk.

Handboek

De inhoud laat al zien hoe veelomvattend het proces van ziek zijn is en hoe grondig alles wordt besproken:

  1. Het kompas: ‘Dit boek is geschreven als kompas dat je kunt gebruiken als je de weg kwijt bent. het is bedoeld als hulpmiddel om op elk moment vooruit te komen..’
  2. Je ziekte aanvaarden: Over aanvaarden en strijden, accepteren dat je kunt doodgaan en toch alles op alles zetten om te blijven leven..
  3. Je ziekte begrijpen: Word weer student en leer alles over je eigen ziekte. Kennis is macht, en kracht en dat heb je nodig.
  4. Je voornemen kennen: Wat is jouw allerdiepste verlangen, jouw voornemen met dit leven?
  5. Je lichaam in balans brengen: Misschien wel het eerste wat je moet doen om de rest aan te kunnen: zo goed mogelijk voor je lichaam zorgen. Over voeding, rust, beweging en alles wat daarbij komt kijken. In dit boek vind je ook allerlei informatie over niet-reguliere benaderingen bij kanker, die Sophie Sabbage inzet naast de reguliere aanpak.
  6. Je geest helder maken: De diagnose kan je onderuit halen en je geest volkomen in de war brengen. Helderheid is wat je nodig hebt en dit hoofdstuk helpt je dat weer terug te krijgen.
  7. Je eigen behandeling regisseren: Jij neemt de leiding over je eigen pad, in alle opzichten. Welke behandeling wil jij wel, en welke niet. Hoe doe je dit en wat heb je daarvoor nodig?
  8. Dansen met verdriet: Omgaan met alle emoties. De helende werking van je gevoelens durven voelen.
  9. De schaal openbreken: Waarom ik? Wat zit er achter je diagnose? (En nee, het is geen straf en er is geen schuldige!) Durf breed te kijken naar je ziekte en houd een onderzoekende geest naar je eigen proces.
  10. Het beste medicijn: Jij zit achter het stuur, maar doe het niet alleen. Over het hebben van een liefdevol netwerk van vrienden en familie.

Voor iedereen

Eigenlijk gaat dit boek over veel meer dan kanker krijgen en wat dat met je doet. Iedereen krijgt in zijn of haar leven wel te maken met situaties die alles overhoop halen en je hele leven omver lijken te gooien. En wat Sophie Sabbage je hier aanreikt, is overal inzetbaar. Waar je ook staat in je leven en wat er ook op je pad is gekomen.

Achterin het boek vind je nog een uitgebreide lijst met bronnen die de auteur zelf heeft geraadpleegd. Lees ook dit blog over hetzelfde onderwerp.

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.