Levensverhalen Zelfontwikkeling

De kunst van controleverlies – filosoferen over extase

kunst-van-controle-verlies-jules-evans

De kunst van controleverlies, filosoferen over extase – Jules Evans

Op zoek naar extase

Ik heb er nog nooit op die manier naar gekeken.
Het is een heel nieuw concept voor mij…
En dat is wat een echt goed boek met je doet. Je blik vernieuwen, je horizon verbreden, even je misschien-wel-een-beetje-vastzittende wereldbeeld opschudden.

Waar het over gaat? Extase; de controle loslaten of zelfs helemaal verliezen.

Een korte uitleg

Laten we beginnen met een vraag.

Wat hebben Rock-’n-Roll, meditatie, Tony Robins, evangelische christenen, drugs, de stilte van de natuur, de cyberwereld en tantra met elkaar gemeen?

Enig idee?

Al deze dingen kunnen je helpen om je denken, je ego, je controle te overstijgen. Je kunt de ‘verkrampte’ gedachten loslaten en opgaan in waar je mee bezig bent, je verbonden voelen met ‘het grotere geheel’, wat dat dan ook mag zijn. Dit gebeurt in verschillende gradaties, van een lekkere flow tot volledige extase en overgave.
In ieder geval vergeet je op dat moment je persoonlijke zorgen en laat je je gaan. Natuurlijk geldt dat alleen als wat je doet bij je past, anders kan het wellicht het tegenovergestelde effect hebben…

De ratio regeert

In de westerse cultuur, zeker na de Verlichting, zijn we ons volledig gaan richten op de ratio, het denken. Ik denk dus ik besta. Alles moet onderbouwd, beargumenteerd en wetenschappelijk bewezen worden. En daarmee gecontroleerd.
Het gevoel daarentegen is irrationeel, niet te vertrouwen en vaak niet te begrijpen. Vooral de echte extase wordt gezien als een teken van waanzin, ‘gevaarlijk’ en ook als teken van onwetendheid.

Volgens auteur Jules Evans echter is extase essentieel voor een goed leven. Het maakt dat je je verbonden voelt met anderen, het geeft betekenis aan het leven en het maakt dat onze ervaringen rijker en dieper worden en ons leven meer kleur krijgt.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat onze westerse cultuur zich niet goed raad weet met extase. Dat beperkt en verarmt onze werkelijkheidservaring

Terugvinden van de ervaring

jules-evans-festival-der-extaseIn oudere culturen waren de manieren om extase te ervaren gewoon onderdeel van het leven, geaccepteerd en heel normaal. Zoals het extatisch dansen en zingen, met of zonder drugsgebruik, in allerlei rituelen waar iedereen aan mee kon doen.

Wij zijn dat grotendeels kwijt geraakt, maar de behoefte naar de ervaring van extase en het overstijgen van het ego duidelijk niet. En dus zijn er allerlei manieren te vinden, legaal en minder legaal, waarop men die ervaring toch opzoekt.

Om uit te vinden hoe mensen tegenwoordig extase ervaren, waar ze naartoe gaan om even de controle los te laten en zich verbonden te voelen, stort de auteur zich in eerder genoemde scenes.

In sommige letterlijk en doet hij er zelf aan mee; in andere verdiept hij zich meer vanaf de zijlijn en spreekt hij met ‘ingewijden’ om een beter inzicht te krijgen in het proces en achtergrond. Hij beschrijft zijn hele zoektocht aan de hand van een ‘festival der extase’ waarin hij allerlei verschillende tenten en festival onderdelen langsgaat, die staan voor de verschillende paden naar extase. (zie afbeelding)

Wat vond ik van het boek?

Waar ik dit blog mee begon: het heeft gemaakt dat mijn blik is veranderd. De auteur laat overeenkomsten zien en legt verbanden die ik nog niet kende. Nu zegt dat natuurlijk vooral veel over mij, want jij wist dit misschien al…maar goed, ik schrijf dit blog natuurlijk door mijn ogen, dat is het hele idee van Happybooks. Ik vond het boek heel verfrissend, interessant en het maakte me zelf ook nieuwsgierig naar het ervaren van extase, op verschillende manieren.

Stiekem had ik wel gehoopt op meer persoonlijke verhalen en ervaringen van de auteur, maar hij heeft toch veel zijn wetenschappelijke onderzoeksbril op. Hij noemt zichzelf dan ook een ‘brainy introvert’. Gelukkig leest het boek als een trein en schrijft de auteur toegankelijk en bij vlagen kleurrijk en meeslepend.

Zelf heeft Jules Evans een bijna-doodervaring gehad na een ernstig ski-ongeluk. Hierdoor is zijn interesse gewekt in het onderwerp van het persoonlijke overstijgen en is hij zich er meer in gaan verdiepen.

Wat hij met het boek hoopt te bereiken is dat wij goede nieuwe dingen ontdekken om extase te ervaren en ook zien hoe belangrijk het kan zijn in je leven. En ook om ons te waarschuwen voor de risico’s bij het op zoek gaan naar extase en de ongure types die zich ermee bezig houden.

Nou, bij mij is hij hierin in ieder geval geslaagd!

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.