Spiritualiteit

De vierde dimensie – Toeval bestaat niet

de-vierde-dimensie-hans-peter-roel

De Vierde Dimensie – Hans Peter Roel

Inleiding

Die bewuste, hele normale maandagavond heb ik een stuk gewandeld met een ex-collega van de bank waar ik 18 jaar heb gewerkt. We hebben het gehad over mijn vertrek, mijn waarom, hoe ik nu in het leven sta en wat ik andere mensen wil brengen: Meer luisteren naar zichzelf en daar hun kracht uit halen, jezelf kwetsbaar op durven stellen en daarvan leren. De ego’s achter ons laten. Niet altijd laten leiden door ratio. Je dromen waarmaken en dat durven. Maar ook dat alles gebeurt met een reden.

Terwijl ik nog nadenk over waar we het over hadden, loop ik naar huis. Ik zie in de verte mijn buurvrouw wandelen met haar hond en besluit haar te roepen: ‘Hoe gaat het met je?’ Al pratend komen we op een boek dat ze heeft gelezen. Sinds ik mijn passie voor boeken naar buiten breng krijg ik allerlei titels aangereikt en heeft iedereen wel iets moois gelezen.
‘Dit boek ga jij goed vinden, het past bij jou’. En de dag daarna staat ze met het boek voor de deur.

Het boek: toeval of niet?

Waar gaat dit daar toe, hoor ik je denken. Naar ‘de vierde dimensie’ van Hans Peter Roel dus. Over toeval bestaat niet. En wat er nog meer is dan wat wij waarnemen met ons oog.

Ik wordt direct gegrepen door het boek, het is namelijk een roman met een boodschap. Pfff, dat is ook wel weer een verademing tussen alle informatieve boeken. Even niet nadenken over wat je leest, maar gewoon in het verhaal verdwijnen. Met als rode draad de twee vragen: waarom gebeurt er wat er gebeurt, en waarom doen mensen wat ze doen?

Hoe het begint

Het boek begint met deze mail….

Verstuurd op 7-7-2007, die de schrijver van het boek ontvangt van een onbekende afzender. Met als inhoud een aantal feiten over de Amerikaanse presidenten, die zoveel op elkaar lijken dat het geen toeval kan zijn. En daarna op onderzoek uitgaat. Is het toeval of worden we geleid door een groter iets?

Kijk, en dan heb je me. Ik vind het allemaal reuze interessant en ben er zoekende in. Maar als er dan wat feiten en bewijzen op tafel worden gegooid, vind mijn ratio dat toch ook erg prettig.
Dus, om mijn ratio te sussen, zoek ik de feiten op op internet. En inderdaad! Ze kloppen! Worden we dan inderdaad geleid door iets wat veel groter is dan wij kunnen bedenken?

De zoektocht van de schrijver heeft geleid tot deze roman, waarin hij de wetten van de vierde dimensie beschrijft.

Kort gezegd gaat het verhaal over Nick, die beide kanten van de maatschappij meemaakt. Als gevierde beurshandelaar leeft hij in luxe en heeft hij veel aanzien. Hij verliest alles en gaat, als hij volledig aan de grond zit, op zoek naar het geheim van het leven.
Maar ervaart ook de magie van het leven, en of alles wat er is toeval is of niet.

Synchroniciteit

Ik word meegezogen door het verhaal. Het speelt zich af in de bankwereld, waar ik in die tijd ook werkte. De mail die is ontvangen op 7-7-2007: ik ben direct terug in de tijd, want ik was toen hoogzwanger van mijn dochter, geboren op 27-7-2007, en ze woog 2770 gram. De verloskundige riep ‘dit is een speciaal kind!’ (als iemand de betekenis van deze getallen weet, ik houd me aanbevolen ;-)). Ik dwaal af…
Ik herken in het verhaal de dynamiek van de beurswereld, en ook wat er gebeurt als de koersen kelderen wat dus écht gebeurde in die tijd daarna….

Als hoofdpersoon Nick door een diep dal is gegaan, komen er ‘toevallige’ ontmoetingen op zijn pad die hem naar een heel ander nieuw leven leiden.

In het voorwoord staat dat dit boek niet toevallig in je handen is gekomen. Ik denk er zelf aan terug. Waarom tref ik net mijn buurvrouw, op het moment dat ik net zo’n bijzonder gesprek heb gehad over mijn verleden, en waarom beveelt ze net dat boek aan waar ik me zo in herken?
Is dit toeval of niet?

Ook als je niet in de bankwereld hebt gewerkt, herken je de thema’s van alles hebben, luxe ervaren en hoe ook de andere kant kan zijn, van depressie en geen keuzes hebben. Maar ook de toevallige ontmoetingen die ervoor kunnen zorgen dat je je missie ineens helder hebt. Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen! En ja, je leert er ook nog van!

Marlie Franssen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marlie Franssen

Marlie Franssen

Marlie heeft jarenlang aan haar ‘zekerheden’ vastgehouden. Eén ding is zeker: ze was in een burn-out beland als ze was doorgegaan.
Door te onderzoeken en diep in haar hart te kijken, kwam ze er achter dat ze onwijs goed is in het luisteren naar mensen. En ze te coachen op hun gedachten die hen gevangen houdt. Verhip, een talent! (Werd vroeger niet verteld dat ze niet zo stilletjes moest zijn?)
Nu coacht ze mensen die (weer) de regie over hun eigen leven willen nemen. En deelt ze haar passie voor lezen en schrijven. En boeken; échte boeken hè.

Bericht

  • Zou deze betekenis van de getallen bij je passen:
    277; Je hebt verstandige beslissingen genomen door je innerlijke wijsheid te volgen.
    Het gaat je voor de wind en je kunt op je intuïtie vertrouwen bij het nemen van de volgende stap.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.