Werk & Leiderschap Zelfontwikkeling

Fouten maken moed…en falen is goed!

Fouten maken moed – Remko van der Drift

Durf het allerbeste uit jezelf te falen!

De titel van het boek spreekt me aan: Fouten maken moet moed van Remko van der Drift. Ik ben al een stuk milder naar mezelf, maar tot een paar jaar geleden vond ik het verschrikkelijk om fouten te maken. Ja, ik weet het, het heeft alles te maken met het zelfbeeld en de bevestiging zoeken in anderen.

En jeetje, als iemand een fout ontdekte in mijn werk, dan had ik gefaald! Jezelf voor je hoofd kunnen slaan, je steeds kleiner voelen, dat stemmetje: ‘zie je wel…’. Aaaargh!

Je snapt het al, ik ben ontzettend benieuwd wat ik uit dit boek kan halen. En ik geniet meteen van het boek als ik alleen al de inleiding lees: de auteur die vertelt wat ie allemaal fout heeft gedaan voordat dit boek verscheen. De weg die hij bewandelde om dit fijne boek te schrijven. Nou, dat is toch wat anders dan alleen maar alle succesverhalen lezen van wat iemand heeft bereikt? Het maakt dat ik me meteen wat comfortabeler voel bij alle dingen die bij mij (nog) niet lukken.

Fouten maken is een feestje! Toch?

En gelukkig lees ik in het boek dat ik niet de enige ben die blundert. Nee, zelfs de auteur heeft er een handje van! Maar het zit zo’n beetje in ons verankerd om fouten te vermijden.
En ik hou ervan, je eigen kwetsbaarheid durven tonen. Sinds ik dit geleerd heb, merk ik dat het juist bevrijdend werkt om je fouten toe te geven. We mogen nog allemaal leren!

En dat is wat duidelijk wordt in het boek. Het zit boordevol humor, lachwekkende voorbeelden, nog leukere tips en afbeeldingen, grappige woordspelingen waardoor het bijna een feestje wordt om fouten te maken! En dat is volgens mij ook de opzet van de auteur: dat je maar zoveel en zo hard mogelijk lacht om je eigen fouten. Het is allemaal niet zo erg!
Aan het einde van elk hoofdstuk is er een moment van reflectie om te overdenken wat je uit het boek haalt (oja, we lezen het wel om ervan te leren, hè).

Natuurlijk komt er de nodige theorie voorbij: van de vaste mindset en de groeimindset, tot denkpatronen en de innerlijke criticus. Maar door de vlotte schrijfstijl leest het als een speer, en meerdere keren moet ik lachen om de humor en de herkenning.

Groeimindset: heb jij ‘m al?

Je leert en durft het meest te falen als je een groeimindset hebt. In het tweede gedeelte van het boek staan oefeningen hoe je tot deze mindset komt: doelgericht oefenen, je comfort zone stretchen, bewust risico’s nemen (zit je al met dichtgeknepen billen van de angst? Goed zo: voel de angst en doe het toch!). Je wordt stap voor stap door je proces geloodst. Het doel behaal je uiteindelijk toch in de praktijk.

Even relaxen nu…

Het meest lachen moet ik om de fuck it yoga: het allerlaatste redmiddel als je niet meer met compassie naar jezelf kunt kijken. Wedden dat je daarna met een glimlach zit?

Achter in het boek zitten een aantal hulpmiddelen die je aansporen om vooral fouten te maken en toe te geven: van uitdeelkaart (Ik heb een fout gemaakt, sorry en bedankt!) tot het opstellen van een contract met jezelf dat je fouten mag toegeven.
En als klap op de vuurpijl: een oproep van de auteur om spelfouten in het boek op te sporen. Met als beloning een korting op een faalworkshop. Hoe kwetsbaar stel je je dan op?
De boodschap is natuurlijk: durf mensen hun mening te vragen, daar word je alleen maar beter van.
Uhhh…Fouten in een boek opsporen? Dat moet je tegen mij niet zeggen, degene die er een sport van maakt om spelfouten in boeken te vinden (kleine afwijking). Ik ga het nog eens aandachtiger lezen!

Marlie Franssen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marlie Franssen

Marlie Franssen

Marlie heeft jarenlang aan haar ‘zekerheden’ vastgehouden. Eén ding is zeker: ze was in een burn-out beland als ze was doorgegaan.
Door te onderzoeken en diep in haar hart te kijken, kwam ze er achter dat ze onwijs goed is in het luisteren naar mensen. En ze te coachen op hun gedachten die hen gevangen houdt. Verhip, een talent! (Werd vroeger niet verteld dat ze niet zo stilletjes moest zijn?)
Nu coacht ze mensen die (weer) de regie over hun eigen leven willen nemen. En deelt ze haar passie voor lezen en schrijven. En boeken; échte boeken hè.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.