Zelfontwikkeling

Geluk is D.O.M. – en dat maakt jou wijzer!

geluk-is-dom-patrick-van-hees

Geluk is D.O.M. – Patrick van Hees

Over geluk gesproken

Gelukkig zijn of nóg gelukkiger worden, wie wil dat niet?
Want het leven wordt leuker omdat je productiever, creatiever en socialer wordt. Je bent minder vaak ziek en leeft langer. Je hebt meer zin en energie om nieuwe dingen te ondernemen. Eigenlijk wordt de hele wereld mooier van gelukkige mensen!
Aldus Patrick van Hees, die ontdekte dat hij van harder werken en meer geld verdienen niet gelukkiger werd en zich vervolgens verdiepte in het onderwerp Geluk. In zijn derde boek Geluk is D.O.M. beschrijft hij acties die gelukkige mensen meer dan gemiddeld doen.

Kwetsbaar geluk

Als fan ben ik redelijk bevooroordeeld omdat Patrick een vriend van me is. Ook start ik onbevangen in het boek omdat mijn leven goed gevuld is met geluk. Geluk waar ik nooit mijn best voor heb hoeven doen. Kwestie van een fijne basis en een flinke portie gelukshormonen, dacht ik altijd.

En toen bleek deze week dat ook mijn geluk heel kwetsbaar is en ik wil me alleen nog maar verstoppen. Onder een deken, niets doen en niemand zien…

Maar ik heb een doel: dit boek lezen en er een blog over schrijven.
Een boek waar je wat aan hebt als je jouw mate van geluk wilt verbeteren of verdiepen. En als jij je daar zelf voor wilt inzetten, want het is wel de bedoeling dat je zelf in actie komt.

Geluk komt je niet aanwaaien

Hoewel er grote verschillen zijn in geluksgevoel tussen mensen onderling, zijn er voldoende factoren waarmee we zelf invloed uit kunnen oefenen op ons geluksgevoel. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek geeft Patrick van Hees hiertoe veel tips die betrekking hebben op de manier waarop je dingen aanpakt of hoe je je gedachten kunt sturen. In zijn boek Geluk is D.O.M zijn deze tips verdeeld onder de drie bouwstenen van geluk, die met het ezelsbruggetje D.O.M. onthouden kunnen worden:

 • Doelen
 • Oplaadpunten
 • Mensen

Doelen zorgen ervoor dat je altijd iets te doen hebt en iets hebt om naar uit te kijken of naartoe te werken. In het boek leer je stap voor stap hoe je haalbare doelen kunt stellen waarmee je je ontwikkelt in een richting die bij je past.

Oplaadpunten zorgen ervoor dat je bijtankt. Dat je kunt ontstressen en genieten, en dat je andere positieve gevoelens ervaart zoals enthousiasme, bewondering en dankbaarheid. Oplaadpunten geven energie en we hebben ze ook nodig om doelen na te streven en verbinding met mensen te maken. Laat je inspireren om te variëren!

Mensen is de allerbelangrijkste bouwsteen voor een gelukkig leven. Blijven investeren in sterke relaties met anderen is een tip die bij mij binnenkomt want ik voel me hierin flink te kort schieten. De mensen die belangrijk voor me zijn, zijn vaak in mijn gedachten. Maar ik weet nu dat ik bewuster contact met ze moet maken en hoe ik dat kan doen. De geluksrelatielijst in het boek is hiervoor een geweldig middel en ik word helemaal blij van deze ontdekking.

Fijn om gelijk praktisch aan de slag te kunnen gaan!

Een handboek voor geluk

Door het formaat, gevuld met theorie, praktijkverhalen, vragen, quotes en tips, leent het overzichtelijke boek zich goed als klein handboek voor geluk. Het nodigt uit om nog eens te raadplegen of om te evalueren hoe je op dit moment in je geluksgevoel staat. Op basis daarvan kun je weer een andere bouwsteen of tip extra aandacht geven.

En het werkt!

In mijn eigen ongelukkige week heb ik lekker D.O.M. gedaan en heel bewust aandacht besteed aan Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Waar ik eerder geneigd zou zijn om afspraken af te zeggen en in mijn eigen cocon te kruipen, kon ik nu genieten van het contact met vrienden. Dit in combinatie met oplaadpunten. Ook stelde ik nieuwe doelen en werkte hier meteen aan.

En echt, mijn geluksgevoel nam weer toe al is het nog voorzichtig.

D.O.M.? ik ben om!

In de theorie over het belang van afwisseling vind ik uiteindelijk de basis van mijn persoonlijk geluk tot heden. Door bewust afwisseling in mijn leven te brengen geniet ik inderdaad van de positieve ontwikkeling in mijn leven, ook qua persoonlijke groei. Ik ben dol op nieuwe ervaringen en stel daarom gelijk mijn geluksrelatielijst op, die mooi te combineren is met nieuwe doelen en leuke oplaadpunten in de komende wintermaanden.

En wat betreft afwisseling: de boeken van Patrick van Hees voelen heel lekker aan, ieder boek weer op haar eigen manier. Daar word ik ook gelukkig van…

Monique Helfrich

WIN EEN GRATIS EXEMPLAAR VAN ‘GELUK IS D.O.M.’!

 

Van de uitgever De Boekerij mag ik 3 exemplaren weggeven. Deze verloot ik op verschillende plekken. Op de Facebookpagina van Happybooks, in de FB bookclub en hier, op de website.

VERTEL IN EEN REACTIE ONDER DIT BLOG WAAROM JIJ DIT BOEK GRAAG WILT LEZEN.
OP ZONDAG 23 OKTOBER VERLOOT IK EEN EXEMPLAAR ONDER ALLE MENSEN DIE GEREAGEERD HEBBEN ONDER DIT BLOG!

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Monique Helfrich

Monique Helfrich

Communicatie is de rode draad in het leven van Monique Helfrich, onder meer als logopedist en grafisch ontwerper. Uit bezorgdheid omtrent het taalonderwijs van haar kinderen, ontwikkelde zij een succesvolle methode om schriftelijk en mondeling gedachten beter onder woorden te brengen. Schrijven, zowel solo als met anderen, speelt sindsdien een grote rol in haar leven onder het motto ‘communiceren doen we samen.’ Monique zoekt in haar eentje ook graag de stilte op; lekker thuis met een goed boek of actief in de duinen.

14 Comments

 • Klinkt goed! Tips en gedachtegangen om m’n geluk-gevoel te vergroten zijn altijd welkom. Krijg het idee dat het ook best praktisch is en daar houd ik van. Vaak komen dat soort tips ook weer van pas in de consulten die ik geef. Een win-win situatie dus al sik zo’n tof exemplaar win 😉 .

 • Ik vond ‘de Geluksprofessor’ een geweldig boek en heb die dan ook binnen een paar dagen uitgelezen. Volgens mij gaat dit boek dieper in op de punten die daar al in stonden. Super gaaf. Zou het boek dan ook graag winnen om nog iets dieper te duiken in hoe ik nog gelukkiger door het leven kan… 🙏

 • Klinkt als een heerlijk praktisch boek. Ik zit nu volop in Thank & Grow Rich van Pam Grout, dit boek lijkt mij een hele goede als extra steuntje in de rug om heerlijk positief en gelukkig te blijven leven als ik die uit heb :).

 • Klinkt alsof dit boek heel mooi aansluit bij de boeken van Pam Grout waar ik nu bijna mee klaar ben. Zou fijn zijn om met behulp van dit boek het al geleerde levend te houden en weer een stapje verder te komen in het domweg gelukkig zijn.

 • Wat een fijne blog, ik krijg helemaal zin in dit boek. Ookal heb ik ook een flinke dosis gelukshormonen, ons geluk is zo kwetsbaar en het gebeurd me regelmatig dat ik mezelf voorbij loop. Een paar extra handvaten zou super zijn. Daarnaast hebben we net the Abundance code gekeken, dus mooi nog meer voer om discussies met m’n vent te voeren.

 • Voor mij zijn doelen de ‘taarten’ van het leven: vol verlangens met geweldige ingredienten, goed gemixt zodat ik er iedere dag wel een hapje van wil proeven, want ik wil er graag mee verbonden blijven. !’Ben erg benieuwd naar de Doelen- mix van dit boek.
  En Oplaadpunten, tja die ‘vergeet’ ik wel eens.. mag dit boek mij wel tips in geven.
  En Mensen… ja die dragen bij aan geluk of niet en het is de kunst om daarin de juiste keuzes te maken.. Goh ik word steeds enthousiaster en nieuwsgieriger hoe D.O.M. het gelukkiger worden implementeert!!

 • Ik zou heel graag dit boek willen winnen. Nu ik weer medicatie vrij door het leven ga is geluk voor mij soms toch nog ver te zoeken. Dit boek kan mij de handvaten geven om het geluk te vinden en vast te houden. Geen geneuzel en lekker praktisch.

  • Ha Dineke,
   Van harte gefeliciteerd! Je hebt het boek gewonnen!! Ik heb je al een mail gestuurd met het verzoek om je adres even te mailen, dan komt het boek deze week nog naar je toe. Heel veel plezier ermee en natuurlijk veel gelukkige momenten 🙂
   Hartelijke groet, Kirsten

 • Ik het stukje gelezen en was onder de indruk.. Soms lukken je doelen en ook heel dikwijls niet. Ben heel nieuwsgierig geworden hou dat nu echt in zijn werk gaat. Ook mij gedachten gaan nog wel eens alle kanten.

 • Ben zelf iemand van weinig realistische doelen stellen (lat te hoog), te weinig opladen (blijven doorgaan) en soms vergeten dat contact met mensen meer helpt dan die (zeer herkenbare) neiging om te cocoonen. Door het blog van Monique klinkt het als een mooi boek waar ik erg benieuwd naar ben. En dat een boek mooi vormgegeven is, helpt ook. Net zoiets als journalen in een mooi journal dat mooie ideeën verdient: daar ga ik niet slordig in schrijven. En een boek als dit, klinkt daarmee als een boek om van te genieten.

 • De loting is net geweest, dus reageren om het boek te winnen, heeft geen zin meer. Wel vinden we het natuurlijk heel leuk om te horen hoe je het blog en de website vindt 🙂 De winnaars worden morgen (maandag 24 oktober) bekend gemaakt!

 • Leuk om zoveel reacties op mijn blog te lezen! Dank jullie wel. Voor wie het niet gewonnen heeft, is het een ideaal cadeautje (van 10 euro) om te vragen of te geven in de decembermaand. Veel leesplezier gewenst!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.