Zelfontwikkeling

Goed gevoel – over het ontwarren van je emoties

goed-gevoel-emoties-als-medicijn-paul-loomans

Goed gevoel – Paul Loomans

Emoties

Mijn baas belt. Het is niet mogelijk om mijn contract opnieuw te verlengen en ik raak mijn baan in de boekhandel kwijt. De baan waar ik heel blij mee ben en enorm van geniet.
Mijn adem stokt en ik schrik enorm. Ik zag het niet aankomen en het doet pijn. Tranen schieten in mijn ogen en mijn lijf verstijft en trilt tegelijkertijd.
Onmiddellijk schieten er allerlei gedachten door mijn hoofd: Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom krijg ik geen vast contract? Had ik me toch meer moeten verdiepen in literatuur? Hoe ga ik nu mijn geld verdienen?

Al die gedachten maken dat ik aan mijzelf ga twijfelen, me onbekwaam en onzeker voel. Het gevoel van pijn van de ‘afwijzing’ en het verdriet van het verliezen van mijn baan worden overstemd door verontwaardiging, onzekerheid, boosheid en twijfel. In mijn hoofd ga ik het gesprek aan om hem ervan te overtuigen mij toch een baan te bieden..

Verwarring

Emoties kunnen zo ontzettend verwarrend zijn!
Ze kunnen je heel gemakkelijk van je pad af brengen en het moeilijk maken om helder naar de situatie te kijken. En als je net als ik graag en veel denkt, is het misschien nog wel lastiger om op een wijze manier met emoties en gevoel om te gaan.

Want als er iets gebeurt wat een emotie in je oproept, dan ga je er meteen iets over denken, er iets van vinden. Wellicht om de moeilijke en pijnlijke emotie niet echt te hoeven voelen. En díe gedachten roepen ook weer emoties op en er ontstaat een ingewikkelde verstrengeling van denken en voelen. Meer verwarring die het allemaal nog pijnlijker maakt..

Je moet goed voelen om je goed te voelen

Emoties geven je leven kleur en diepte.
Aangename emoties, je gelukkig voelen, plezier hebben, liefde ervaren en lachen, maken dat je het leven de moeite waard vindt. Onaangename emoties willen we het liefst vermijden. Pijn, verdriet, angst, we doen er alles aan om die zo min mogelijk te voelen.
Maar helpt dat wel? Ben je gelukkiger als je je pijnlijke gevoelens niet voelt, wegstopt, vermijdt of verdooft met jouw favoriete ‘drug’ of dat nou hard werken, drank, tv kijken of iets anders is? Paul Loomans zegt van niet. Hij legt in dit boek uit dat het werkelijk vóelen van deze onaangename emoties je helpt om de wonden te helen en de pijn te verzachten.

Heldere inzichten

De pure en waarachtige manier waarop de auteur zijn ervaringen deelt, raakt me. Hij deelt vertelt over momenten waarop hij met moeilijke emoties te maken had en schetst situaties die heel herkenbaar zijn. Vervolgens laat hij zijn licht en wijsheid erover schijnen en geeft hij inzicht in hóe je op zo’n moment beter met je gevoel om kunt gaan.

Hij legt uit dat er eigenlijk maar een beperkt aantal primaire emoties zijn: angst, verdriet, pijn, geluk, liefde en lachen/humor. Deze zijn rechtstreeks het gevolg van een situatie of ervaring. Andere emoties zijn in feite secondair en het gevolg van de gedachten die je hebt over de situatie. Deze secundaire emoties maken dat je de primaire emotie vaak niet meer voelt (wilt voelen) en deze daardoor niet verwerkt of zoals Paul Loomans het noemt, laat uitrollen. Emoties zijn namelijk als golven en als ze de kans krijgen om helemaal uit te rollen, verwerk je ze. En als je leert om de primaire emoties echt te voelen en de secondaire niet te blijven voeden met allerlei gedachten, zul je sneller je innerlijke rust terugvinden.

Onder alle emoties bevindt zich een zee van rust en vertrouwen. Hiermee kun je in contact komen als je mediteert of iets doet waardoor je echt tot rust komt. Voor sommige mensen is dat in de tuin werken, of bijvoorbeeld koken, hardlopen, strijken of wandelen met de hond. Je ademhaling bewust volgen kan ook helpen om je te verbinden met deze, in feite natuurlijke, staat van zijn.

De golven uit laten rollen…

Als je leert om op een gezonde manier emoties te verwerken, kun je zelfs oud zeer, jaren nadat het zich heeft voorgedaan, alsnog achter je laten.

Dit boek heeft mij veel gegeven aan nieuwe inzichten en praktische tips om om te gaan met emoties. De puurheid en volledige acceptatie die uit dit boek spreken geven mij vertrouwen in het beter aankunnen van moeilijke situaties die emoties in mij losmaken. Emoties die ik vaak liever uit de weg ga of onbewust wegstop.
Dit boek ga ik de komende tijd nog veel oppakken, dat is zeker….

Kirsten Cooiman

Paul Loomans is zenmonnik en oprichter van De StressOntknoping. Hij begeleidt mensen, bedrijven en organisaties om rust als uitgangspunt te kiezen en spanningen op te lossen. Eerder schreef hij Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen, bekroond als beste spirituele boek van het jaar. De methode die hij hanteert, ontwikkelde hij op basis van zen-inzichten.

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.