Groene Wereld

Het grote Poetsboek – over het verlichten van schoonmaakzorgen…

het-grote-poetsboek-blog

‘Het Grote Poetsboek’ door Diet Groothuis

Goed poetsen

Schoonmaken is niet echt mijn ding. Daar kan ik niets aan doen, het zit in mijn genen: mijn moeder, ofschoon heel lief, was waarschijnlijk de slechtste huisvrouw ooit.

Maar bij een beetje prettig leven hoort ook een schoon huis, dus ontkom ik er niet aan. En daarom is het zo fijn dat Het Grote Poetsboek er is, een boek dat je bij de hand neemt en zegt: kom maar, ik vind het óók niet leuk, maar ik ga je vertellen hoe je het aanpakt en dan zal je zien dat het allemaal best meevalt.

Het Grote Poetsboek is geschreven door journalist/schrijver/dichter Diet Groothuis.
De eerste helft van het boek bestaat uit een verzameling columns die zij tussen 2009 en 2014 schreef voor Trouw. In deze columns, die thematisch gerangschikt zijn (keuken, badkamer, was, etc), deelt Groothuis op humoristische wijze en met veel zelfspot haar ervaringen op huishoudelijk gebied. Ze beschrijft haar worstelingen met een vieze oven, het vaatwasser-dilemma (wel of niet van te voren afspoelen? Het eco- programma of toch op 60*?), en geeft tussen neus en lippen door nuttige tips.

De gouden tip?

De delen Te wapen en Ten aanval vormen de praktische kant van het boek.
Hierin vertelt Groothuis wat je altijd in huis moet hebben (en waarom) en in welke volgorde je het best te werk kan gaan. Het is niet zo dat er voor ieder probleem een pasklare en snelle oplossing wordt gegeven. Zo sloeg ik verheugd het hoofdstuk ‘fruitvliegen’ open, hopend op de gouden tip die mij voorgoed zou verlossen van deze irritante beestjes. Helaas, de enige remedie is een brandschone keuken, dus: poetsen, poetsen, poetsen. En bakjes azijn met afwasmiddel neerzetten. Sommige kwaden zijn nu eenmaal moeilijk te bestrijden, daar moet je je bij neerleggen.

Bed opmaken

Regelmatig had ik bij het lezen een Aha-erlebnis. Bijvoorbeeld bij het stukje over beddengoed. Naast mijn werk als boekverkoper beheer ik een vakantiehuis, dat uiteraard na iedere verhuur moet worden schoongemaakt (alleen al daarom vind ik dit zo’n fijn boek).

Bedden moeten worden afgehaald en weer opgemaakt. Bij die laatste klus beschrijft Diet Groothuis precies mijn frustratie:
Er moet toch een normale, logische manier bestaan om dit karwei te klaren. Als die er is, heb ik hem niet ontdekt. Keer op keer vind ik mezelf halverwege de voorgeschreven handelingen woedend in mezelf mompelen terug tussen een onoverzichtelijke berg stof, met tussen mijn vingers krampachtig de bovenhoekjes van het dekbed geknepen die ergens boven in de hoekjes van de hoes moeten. […] Zit na veel gedoe het dekbed eindelijk recht in de hoes, dan komt het irritantste onderdeel: bovenrand van dekbed en hoes moeten strak op elkaar, anders lig je onder een leeg stukje hoes.’

Precies, precies! Altijd dat lege stukje! Ik dacht dat het aan mij lag, maar het blijkt een universeel probleem. Waar Groothuis ook geen oplossing voor weet, helaas.

Mijn schoonmaakzorgen zijn na het lezen van dit boek niet verlicht, maar wel lichter gemaakt. Ik weet nu dat ventileren héél belangrijk is en dat soda niet mag ontbreken in de basisuitrusting. Maar vooral de herkenbaarheid en de nuchtere toon maken dit boek tot een inspirerende leeservaring.

Had mijn moeder het maar gekend…

Stineke Dirkzwager

het-grote-poetsboek

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris, zoals boekhandel Praamstra. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Stineke Dirkzwager

Stineke Dirkzwager

Stineke Dirkzwager werkt sinds 2000 als boekverkoper bij Boekhandel Praamstra. Daarvoor studeerde zij Kunstgeschiedenis, maar in dat vak liggen de banen niet voor het opscheppen dus freelancete ze hier en daar en voedde ondertussen 3 kinderen op. Vanaf het moment dat ze kon lezen las ze alles wat los en vast zit, dus dat ze in het boekenvak terecht kwam vindt ze alleen maar logisch.
Naast haar werk in de boekwinkel beheert ze samen met haar man een vakantiehuis op een prachtig landgoed.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.