Groene Wereld Werk & Leiderschap

Handboek betekenisvol ondernemen – het gat in de maatschappij

handboek-betekenisvol-ondernemen

Handboek betekenisvol ondernemen – Kees Klomp, Stefan Wobben en Jesse Kleijer

De wereld van nu

Het zijn heftige tijden.
Er gebeurt een hoop in de wereld, er is veel ellende, en we krijgen het allemaal meteen te zien door alle technische mogelijkheden die er zijn. Bij iedere ramp is wel iemand die het filmt met zijn mobieltje, zodat jij het ook meteen op je netvlies hebt staan.

Positieve ontwikkelingen

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. Trends die wijzen op een mooiere wereld waarin wij meer naar elkaar omkijken en zorgvuldiger omgaan met de wereld om ons heen.
Daarover gaat dit boek.

In ‘Handboek betekenisvol ondernemen’ nemen de auteurs je mee op een korte reis door de ontwikkelingen in onze economie. Hoe we eerst een agrarische economie hadden, daarna een industriële- en vervolgens een kenniseconomie.

En nu, nu op materieel vlak onze behoeften veelal zijn voldaan, zoeken we naar betekenis. Waarom willen we wat we willen? En wat is er eigenlijk echt belangrijk? Het economisch paradigma is aan het verschuiven.

Betekeniseconomie

We gaan van welvaart naar welzijn en dat is veel breder en dieper dan gewoon zo veel mogelijk winst maken. Wat draag je echt bij aan de maatschappij? Wordt de wereld een beetje mooier en beter door wat jij produceert en aanbiedt? Winst kan ook zitten in niet materiële zaken. Sterker nog, díe winst is precies waar het om gaat in de betekeniseconomie.

Er zijn steeds meer bedrijven die daar heel serieus mee bezig zijn. Zij richten hun bedrijf zo in dat het doel gemeenschappelijk welzijn is in plaats van maximale winst voor de aandeelhouders.

Sociale ondernemers die er voor kiezen mensen in dienst te nemen die moeilijk werk vinden. Ondernemers die duurzame producten maken op een duurzame manier omdat ze het milieu niet nog meer willen belasten. En dat op zo’n manier dat men niet tegen het bestaande systeem werkt, maar het van binnenuit verandert. Van ‘fuck the system’ naar ‘hack the system’. ‘Van ego naar eco’ en ‘van groei naar bloei’.

Uitzending Tegenlicht

In het boek worden verschillende ondernemingen beschreven die betekenisvol ondernemen. Zij gebruiken hun commercieel belang (want er moet wel winst worden gemaakt, anders overleef je uiteraard niet..) om maatschappelijk doelen te verwezenlijken.
In de uitzending van Tegenlicht: Rendement van geluk, waarin de auteurs en dit onderwerp worden besproken, komen hiervan ook prachtige voorbeelden voorbij. Kijk die uitzending hier.

Veranderend paradigma

De eerste helft van het boek bespreekt deze ontwikkelingen. Legt de achtergronden uit, geeft voorbeelden en laat zien welke kant onze economie op lijkt te gaan.

In Nederland zijn we volgens mij erg geneigd om vooral naar de beren op de weg te kijken, bij alles met een ‘ja maar’ te komen…

Wat ik geweldig vind in dit boek is dat de nadruk ligt op mogelijkheden. Op kansen. Dat er bewust met een positieve houding, zonder de realiteit uit het oog te verliezen, naar de economie en ondernemen wordt gekeken. En we zien dat er al een heleboel ondernemers zijn die op die manier ondernemen. Heel erg verfrissend en erg hard nodig!

Hoe doe je dat dan zelf?

In het tweede deel kun je zelf aan de slag.
Want hoe doe je dat, betekenisvol ondernemen? Wat is daarvoor nodig en hoe kun je dat in jouw bedrijf toepassen?
Op een gestructureerde manier word je meegenomen door de processen die nodig zijn om je onderneming zo in te richten, dat je betekenis en waarde toevoegt aan wat je doet.

De kern van alles is wel dat jij, als ondernemer, heel sterk weet WAAROM je wilt doen wat je doet. Dat je een hele sterke innerlijke drive hebt om bezig te zijn met wat jij echt belangrijk vindt.

Hiervoor is zelfinzicht natuurlijk essentieel.

Vanuit je WAAROM ga je naar je HOE en je WAT. Dat zijn de stappen die je als ondernemer altijd moet maken. Je bedrijfsstructuur en strategie, de marketing en hoe je impact op de maatschappij creëert. Alleen dan altijd door de bril van het betekenisvolle ondernemen.

Dit boek is zowel praktisch als diepgaand, idealistisch als nuchter en het zet je aan het denken en hopelijk ook in actie. Of je nu in een bedrijf werkt of je zelfstandig ondernemer bent, je kunt altijd betekenis en waarde toevoegen aan wat je doet en bijdraagt.

De overheid had ooit zo’n promo lopen op TV: ‘De maatschappij, dat ben jij!’
Als de betekenis economie groeit, en steeds meer mensen op deze manier werken en de economie vormgeven; het paradigma echt verschuift van ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk winst maken voor de aandeelhouders’ naar ‘echte waarde leveren aan het grotere geheel’, van Bruto Nationaal Product naar Bruto Nationaal Geluk, dan wordt deze maatschappij zo veel mooier.

Lees dit waardevolle boek en laat je inspireren!

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

2 Comments

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.