Spiritualiteit

Het geschenk van bijna-dood ervaringen

bijna-doodervaringen

Het geschenk van bijna-doodervaringen – Dennis, Sheila & Matthew Linn

De eeuwige vragen…

Wat gebeurt er als je dood gaat?
Hebben we, of zijn we een ziel die eeuwig blijft leven?
Waar gaat het leven nou eigenlijk over?

Deze vragen blijven mij fascineren en boeken over dit onderwerp trekken mij enorm. Sterker nog, soms ben ik bijna jaloers op de mensen die er dichtbij hebben gezeten en een bijna-doodervaring hebben gehad. Zij hebben kunnen ervaren wat er gebeurt als je lichaam (bijna) sterft en dat wat door leeft verder gaat. Deze mensen hebben gezien of gevoeld wat ‘het grotere plaatje’ is, en hierdoor is hun (kijk op het) leven vaak ingrijpend veranderd.

Het idee van bijna doodgaan en een ‘blik’ kunnen werpen in wat er hierna gebeurt, spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding, in ieder geval bij mij…

Bijna-doodervaringen

Als je Happybooks al langer volgt heb je wellicht ook mijn blog gezien over het boek van Anita Moorjani, ‘Ik moest doodgaan om mijzelf te genezen’. Daarin beschrijft ze haar ervaring tijdens een coma, toen zij heel dicht bij de dood kwam tijdens de, normaal gesproken, terminale kanker. Zij overleeft dit en schreef een prachtig boek over haar ervaringen. Als je het nog niet kent, zeker even naar kijken, mijn favoriete boek van 2015!

Het geschenk van bijna-doodervaringen beschrijft een groot aantal van dit soort ervaringen, ook uit verschillende culturen, om te onderzoeken wat de gemeenschappelijke factoren zijn. Het probeert duidelijk te krijgen wat wij, als mensen zonder zo’n BDE (Bijna-doodervaring), ervan kunnen leren. Hoe kunnen wij ons leven verrijken door de ervaringen en verhalen van anderen?

Wat kun je verwachten?

In dit boek wordt eerst uitgelegd wat het precies is, een BDE en welke andere, soortgelijke ervaringen er nog voorkomen. Vervolgens worden de verschillende aspecten van de bijna-doodervaringen een voor een besproken.Er is namelijk een heel aantal overeenkomsten te vinden die tijdens bijna elke BDE beschreven wordt.

Deze overeenkomsten worden uitgelegd en toegelicht aan de hand van verhalen van de ervaringsdeskundigen. Hiermee wordt het nog duidelijker wat er bedoeld wordt, gaan de verhalen meer leven en gaan de auteurs in op wat wij hiervan kunnen leren. Wat kun je hiermee in je eigen leven?

Het gevoel van Thuis komen

Om wat voorbeelden te noemen. Bijna iedereen ervaart een gevoel van onbeschrijfelijke liefde en vrede. Een ultiem gevoel van Thuiskomen… Dit gevoel gaat ver voorbij woorden en laat een enorme indruk achter. Om dit in je eigen leven te kunnen ervaren, te weten hoe je dit gevoel zelf kunt oproepen en vergroten, is denk ik hele waardevolle informatie waar we deze wereld mooier mee kunnen maken.

Ook de terugblik op je leven, de ontmoeting met dierbaren die al overleden zijn, het licht en de ervaring dat deze onvoorwaardelijke liefde je lichaam kan genezen (lees hiervoor ook het boek van Anita Moorjani) komen aan bod.

Het goedaardige virus

De auteurs noemen de positieve effecten van BDE’s het goedaardige virus. Zij hopen met hun boek en het werk dat ze doen dit virus te kunnen verspreiden.

Want zeg nou zelf, vraag jij je ook niet af en toe af, waar we hier met z’n allen nou helemaal mee bezig zijn op deze planeet? Ik weet niet of het echt erger wordt of dat ik er gevoeliger voor word, maar met wat er zich allemaal afspeelt op deze aarde zou ik het fijn vinden om meer vrede en liefde te kunnen ervaren in mijn eigen leven en dat gevoel te kunnen verspreiden in mijn omgeving.

In het boek komen ook nog andere titels voorbij over hetzelfde onderwerp, zoals het boek door Pim van Lommel Eindeloos Bewustzijn. Dit boek heb ik ook gelezen en kan ik zeker aanraden als je meer wilt weten over BDE’s. Pim van Lommel is cardioloog en heeft hier jaren onderzoek naar gedaan en geprobeerd het op een wetenschappelijke manier uit te verklaren, voor zover mogelijk.

Wat vond ik ervan?

Het boek heeft me goed gedaan. De kennis geeft mij moed en hoewel ik het jammer vond dat de ervaringsverhalen soms wat kort zijn, later begreep ik waarom. Hierdoor kunnen de auteurs fase voor fase toelichten en bespreken en loop je als het ware door de hele ervaring heen.

Er zijn nog veel meer boeken geschreven over dit onderwerp, waarvan ik er behoorlijk wat gelezen heb. Wat fijn is aan dit boek, is dat er wordt uitgelegd wat wij ermee kunnen, met de ervaringen van anderen. Dat heb ik nog niet eerder op deze manier gelezen en vond ik boeiend en inspirerend.

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.