Groene Wereld

Het innerlijke leven van dieren

innerlijke-leven-van-dieren-peter-wohlleben

Het innerlijke leven van dieren – Peter Wohlleben

Hoezo geen gevoel?

Zoals de titel zou kunnen doen vermoeden, is het boek alles behalve zweverig of spiritueel.
Peter Wohlleben, een Duitse boswachter, vertelt vanuit wetenschappelijk oogpunt en vanuit veel eigen bevindingen en observaties. Tijdens zijn werk bij de dieren in het bos en op het erf bij zijn boerderij kreeg hij voldoende input.
Hij schrijft in zijn boek de dieren menselijke trekjes toe. Want hoezo voelen vissen geen pijn en kunnen dieren niet liegen? Dat kunnen ze namelijk als de beste. Vreemd gaan ook, en pesten en stelen en rouwen. Ook zij hebben een rijk innerlijk leven dus.

De Hitsige Haan

Wat te denken van de haan. Behalve dat die vent bij het ochtendgloren veel herrie maakt, zorgt hij ook goed voor zijn hennetjes. Als hij wat lekker graan onder zijn voetjes heeft, trappelt hij er op een bepaalde manier op. De dames komen aangerend en mogen smullen van het lekkers. Maar er zijn ook momenten dat de haan helemaal geen lekkers onder zijn pootjes heeft, maar daarentegen wel last van zijn driften. Of beter gezegd: zin in seks. Hij lokt zijn meisjes dan op dezelfde manier naar zich toe. En op het moment dat er één denkt iets te smullen te krijgen komt zij bedrogen uit. Niks lekkers, want dan bespringt hij haar…..
Hoezo list en bedrog?

De Kiene Koolmees

Om bij dit onderwerp te blijven: onze koolmees met zijn schattige gele veertjes, dat is ook zo’n snoes. Koolmeesjes hebben een bepaalde roep om elkaar te waarschuwen voor bijvoorbeeld sperwers, hun vijand. Na zo’n roep verdwijnt de hele mezenfamilie naar een veilig plekje. Maar ja, nou kan zo’n meesje na een poosje honger te hebben gehad, wel eens iets heel erg lekkers in één van onze tuinen ontdekken. Dan maakt hij ook graag af en toe gebruik van een alarmkreet. Iedereen smeert hem, en hij kan rustig op zijn gemak het lekkers verorberen.
Sluw, of niet dan?

Rouwende Herten

Wat ik ook een prachtige omschrijving vond is de manier waarop dieren rouwen. Van olifanten wist ik wel iets. Nou komen die in dit boek niet voor, want die lopen niet in een Duits bos.
Maar dat herten ook zo enorm kunnen rouwen…
Als bijvoorbeeld tijdens de jacht een hertenkalf wordt gedood, zal de moeder steeds terugkomen naar de plek waar het diertje is gestorven. Ook al is haar dode kind al weggehaald door de jagers. Zij heeft een rouwperiode nodig. De moeder loopt daardoor ook nog eens het gevaar zelf afgeknald te worden.

Heel veel feiten

Ik kan zo wel doorgaan met omschrijvingen geven van al het moois dat in het boek staat. Sinds ik het uit heb val ik mijn omgeving ook al veelvuldig lastig met allerlei feiten en kijk ik heel anders naar alle dieren in mijn omgeving…
Nou, nog een paar dan.
Wisten jullie dat raven ongeveer even slim zijn als mensapen? En dat varkens verre van stom zijn en mieren aardbevingen kunnen voorspellen?! Oh ja, en dat je zelfs goudvissen kunstjes kunt leren!?!

En mijn eigen zoete teefje dan?

Zelf heb ik ook een hond. Bella heet ze, 12 jaar oud. En ik ben ook haar met andere ogen gaan bekijken sinds ik dit boek gelezen heb. Ze liegt, ze flirt, ze houdt van parfum (háár parfum), ze schaamt zich soms, heeft angsten, ze droomt en ze houdt net als ik niet van slecht weer.
Ik zal eens een voorbeeld geven dat bij het hoofdstuk list en bedrog hoort.

Bella is onvoorstelbaar bang voor vuurwerk. En aangezien dat in mijn dorp in december veelvuldig wordt afgeschoten, weigert ze ’s avonds mee uit te gaan. Om te voorkomen dat ze 12 uur haar plas op moet houden, heb ik haar geleerd dat als ze dan achter in mijn tuin plast (ook al knalt het vuurwerk), ze iets lekkers krijgt. Dat had ze vrij snel door, dus die rende geregeld even de tuin in om te plassen. Op enig moment vond ik dat ze wel érg vaak moest plassen… zo om het half uur ongeveer. Ik ging haar eens gade slaan en zag dat ze gewoon midden in de tuin even om zich heen ging staan kijken, om vervolgens haar bek aflikkend weer voor de deur te gaan staan.

Slim

Ja, hallo, ik ben gekke Henkie niet, sprak ik haar streng toe en stopte met het geven van iets lekkers als ze dat deed. Binnen de kortste keren had ze daar een oplossing voor. Ze liep naar buiten en ging een poosje achter een tafel stilstaan, uit mijn zicht. Ik zweer dat ze af en toe omkeek om te kijken of ik haar stond te begluren. Na een minuut of wat kwam ze dan weer likkebaardend terug gehuppeld naar mijn deurtje. Het loeder.

Inmiddels is het vuurwerk opgehouden en gaan we ’s avonds weer gewoon uit.
Beter voor haar lijn ook.
En voor de mijne trouwens.

Terug naar het boek…

Is er ook iets negatiefs te zeggen over dit boek? Nou, wellicht moet je geen grote diepgang verwachten. Af en toe vind ik de auteur ook wat kort door de bocht als het gaat om onderwerpen als onderbewustzijn of de ziel. Maar over die onderwerpen zijn veel andere boeken volgeschreven.

Wat je in dit boek wel leest is dat de auteur diep respect heeft voor de natuur en voor dieren. En bovendien een grote afkeer van de bio-industrie. Hij kan heel goed gefundeerd uitleggen hoe het echt-wel-intelligente varken zich moet voelen in een met stront besmeurd veel te klein hok.

Dit boek verrijkt je kennis over dieren en vergroot je respect. Bovendien tovert het af en toe een glimlach op je gezicht.

Anja Willemsen

Eerder boek van deze auteur: Het Verborgen Leven van Bomen.

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Anja Willemsen

Anja Willemsen

Anja is een single mum. Zij woont samen met haar hond Bella (11 jaar) en heeft een dochter van 18 (studerend en op kamers).
Na ruim 20 jaar politieagent te zijn geweest, heeft zij door de trap van een paard leren vliegen, waarna zij via een wonderbaarlijke salto beland is in een burnout/depressie/whiplash/angststoornis (geef het beest een naam) en via daar in de wao èn in de polder.
Zij beraadt zich nu op wat te doen met de rest van haar leven.

Bericht

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.