Spiritualiteit Zelfontwikkeling

Ja – vind je kompas naar vrijheid

ja-linda-rood

Ja. – Linda Rood

Je innerlijke kompas voor vrede en vrijheid.

Soms zijn er van die boeken (of misschien ligt het aan mijn periodieke gestel), daar begin je aan en die leg je weer eens weg, om een hele tijd later weer opnieuw te beginnen. Op de eerste bladzijde.
Zo verging het mij ook met dit boek. Ik vond het boek niet gelijk heel gemakkelijk.

Maar aangezien de omschrijving me toch aansprak en ik het daarom graag wilde lezen, begon ik na een maand of wat weer opnieuw. Het aparte was, dat het wel leek alsof ik het nooit eerder gelezen had. Het kwam me in de verste verte niet bekend voor. En nu bleef ik wel lezen.

Vragen naar Vrijheid

JA gaat over het leren vertrouwen op je innerlijke kompas en het leren luisteren naar je diepste ‘Ja-gevoel’.

Luisteren naar je hart. Daar zijn al heel wat boeken over volgeschreven. Wat dit boek echter anders maakt, is de door Linda Rood ontwikkelde methode ‘Vragen naar Vrijheid’. Vragen die je zouden kunnen leren aan welke gedachte je nog hecht die je ervan weerhoudt je ‘Ja-gevoel’ te volgen. Waarbij het dan niet persé om de waarheidsvinding gaat, maar juist om het toelaten van die gedachte.

Ik realiseer mij gelijk dat mijn uitleg van deze methode buitengewoon kort door de bocht en volkomen ontoereikend is. Gelukkig is het boek doorspekt met de uitleg hierover en met verhalen en ervaringen van personen die dankzij deze methode geholpen- en door de auteur begeleid zijn.

“Volg je de stroom

of ploeter je er tegenin.”

Linda Rood

Linda beschrijft ook de crisis die zij zelf heeft doorlopen. Na heel veel jaren gewerkt te hebben als maatschappelijk werkster, leerde zij tijdens een lang proces en de dankzij de nodige hindernissen, ruimte te maken voor haar eigen vrijheid en ‘Ja-gevoel’. Ze leerde haar grote behoefte aan houvast los te laten en stopte met haar baan. Tijdens dit proces kreeg de methode Vragen naar Vrijheid vorm. Sinds een paar jaar richt zij zich volledig op haar eigen praktijk waar zij mensen begeleidt.

Ik kwam een aantal fijne overpeinzingen tegen in het boek

* Bijvoorbeeld over ons denk-hoofd, die je eigenlijk gewoon langdurig op vakantie kunt sturen. Dat hoofd van ons gaat de innerlijke vrijheid niet vinden, dus we hoeven niet voortdurend zo hard ons best te doen op zoek naar antwoorden. Al dat gedenk en gezoek ziet de werkelijke vrijheid over het hoofd.

* Obstakels en tegenstroom. Die zijn er niet om je te straffen maar om je terug naar huis te dirigeren.

* Zware gedachten met een knipoog beantwoorden en vervolgens genieten van de meesjes in je tuin.

* Stop met ploeteren bij hindernissen en met nog harder je best gaan doen. Alles heeft zijn plek omdat het er is.

* De mooiste uitleg vond ik die over ‘aanvaarden’. Hoe vaak ben ik dat woord niet in boeken tegengekomen terwijl ik dacht: “Ja hoor, aanvaarden…..túúrlijk….kan iemand mij eens echt uitleggen hoe ik dat doen moet dan.”
Ha, daar lag gelijk mijn denkfoutje . Aanvaarden is gewoon een woord. Het is niet iets ‘doen’. Het is ook niet iets ‘niet doen’. Het is gewoon zijn met wat er is. Achteroverleunen zeg maar.

“In het nu ben je alleen

wanneer je alles loslaat wat je wilt bereiken.”

De stof daalt in

JA is zeker geen gemakkelijk boek. Soms is het zelfs bijna eentonig. En dat durf ik te zeggen omdat dat gelijk de kracht van het boek is, namelijk: Herhaling.
In het boek wordt voortdurend en tussen alle ervaringsverhalen door, de Vragen naar Vrijheid uitgelegd en het belang te luisteren naar je Ja (en dus ook Nee) gevoel.

Het wordt zó vaak benoemd, dat ik aan het eind van het boek ineens de indruk kreeg dat ik het ging begrijpen, deze voor mij toch wel moeilijke materie.
En dan is voor mij een boek het lezen waard geweest.

Anja Willemsen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Anja Willemsen

Anja Willemsen

Anja is een single mum. Zij woont samen met haar hond Bella (11 jaar) en heeft een dochter van 18 (studerend en op kamers).
Na ruim 20 jaar politieagent te zijn geweest, heeft zij door de trap van een paard leren vliegen, waarna zij via een wonderbaarlijke salto beland is in een burnout/depressie/whiplash/angststoornis (geef het beest een naam) en via daar in de wao èn in de polder.
Zij beraadt zich nu op wat te doen met de rest van haar leven.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.