Zelfontwikkeling

Geluk versus betekenis…wat zoek jij in je leven?

kracht-van-betekenis

De kracht van betekenis / The power of meaning – Emily Esfahani Smith

Werkt het, zoeken naar geluk?

Hoeveel boeken zijn er wel niet geschreven over geluk? Boekenkasten vol!
Hoe word je gelukkig? Volg je hart, vind je passie, geluk in 7 stappen en ga zo maar door. Alles om gelukkig te worden, zijn en blijven.
Maar werkt dat wel zo? Kun je op zoek gaan naar geluk of is geluk het gevolg van iets anders?

Even een kleine uitleg vooraf. In dit boek wordt geluk in mijn ogen meer beschreven als persoonlijk ‘plezier’, geluk voor je ego. Dus leuke dingen doen en het zelf fijn hebben. Voor mij persoonlijk is ‘echt geluk’ veel meer. Ik heb niet voor niets de naam Happybooks bedacht voor deze website…
Maar goed. Ik wil niet op de dingen vooruit lopen.

De wetenschap van het geluk

Emily Esfahani Smith is psycholoog en heeft onderzoek gedaan naar gelukkig versus betekenisvol leven. Uitgebreid onderzoek. Zij heeft zich o.a. verdiept in de wetenschap, filosofie, psychologie, literatuur en de neurowetenschap. In dit boek doet zij verslag van haar bevindingen, zowel van de onderzoeken die er zijn gedaan over geluk en betekenis als van voorbeelden uit het leven van mensen.

En haar conclusie is: zoeken naar geluk werkt niet. Geluk komt en gaat en is het gevolg van andere zaken. Wat je zoekt in je leven is betekenis. Want uiteindelijk is een zinvol leven belangrijker dan je altijd ‘gelukkig’ voelen. Die gelukkige momenten vind je regelmatig als je je leven als zinvol ervaart. En soms lijkt het alsof zinvol leven botst met geluk maar levert het toch een dieper welbevinden op.

Leef een zinvol leven

Hoe vind je betekenis in je leven? Er zijn volgens haar 4 belangrijke gebieden in je leven en als je aan die 4 gebieden aandacht geeft, zal je welbevinden toenemen. Alleen zal je het niet altijd als geluk benoemen, maar het meer als zinvol ervaren.

Bijvoorbeeld het hebben van kinderen, het zorgen voor iemand, wordt ervaren als zinvol. Het geeft je leven betekenis. Dit betekent echter niet dat het je altijd gelukkiger maakt, want het maakt je leven vaak gecompliceerder en zorgelijker. Toch ervaren mensen het als belangrijker dan ‘gewoon gelukkig zijn’….

De vier pijlers voor zinvol leven die de auteur onderscheidt zijn:

1 – Ergens bijhoren

Jouw ‘mensen’ vinden. Gelijkgestemden en mensen met wie je je verbonden voelt. In het Engels noemen ze dat zo mooi: ‘finding your tribe and having a sense of love and belonging’. Onderhoud relaties met de mensen met wie je je verbonden voelt. Wees betrokken bij hun leven en zorg voor elkaar. Kortom, een fijne relatie met familie en vrienden vergroot je gevoel van verbondenheid en daarmee geeft het je leven meer zin.

2 – Vind een ‘purpose’

(Ik vind het Engelse woord mooier dan het Nederlandse…) Het is niet gewoon een doel, het heeft iets veel diepers, duurzamers. Meer betekenis. Doe dat waarvan je voelt dat je jouw mooiste bijdrage levert aan de wereld om je heen. En dat kan ook heel klein zijn, dat maakt niet uit. Maar jij weet dat je hiermee de wereld mooier maakt.
In het boek komen prachtige voorbeelden aan bod. Zoals een vrouw die in een dierentuin werkt en 80% van de tijd hokken van dieren schoonmaakt. Maar zij vindt het ontzettend belangrijk dat de dieren het goed hebben. Hiermee geeft zij haar leven zin, ook al is poep scheppen niet bepaald een gelukkig makende bezigheid. Het feit dat zij het hogere doel ziet, maakt dat zij het betekenisvol werk vindt.

3 – Verhaal van je leven maken

Om de wereld te begrijpen, zin te geven aan wat er gebeurt, maken we verhalen over ons leven. Dat is een hele diepe behoefte die we hebben om daarmee een soort orde in de chaos te scheppen.
Wees je heel bewust van het verhaal dat je jezelf, over jezelf en de wereld vertelt. Kijk verder dan de oppervlakte en realiseer je dat welk verhaal jij vertelt, bepaalt hoe jij je leven leeft en ervaart. Jouw leven heeft zin en dat zie je terug in het verhaal dat jij vertelt. Vaak zie je pas de betekenis van wat je meemaakt als je er doorheen bent, maar vind die betekenis. Alle moeilijke ervaringen leveren je iets op al zie je dat niet meteen.

4 – Transcendentie

Zoek de verbinding met ‘het grotere geheel’, de oneindigheid en de het hogere. Transcendentie wordt dit genoemd en het zijn ervaringen waarin je je ego overstijgt en je je verbonden voelt met iets groters. Als je de tijd neemt om die verbinding te voeden zal je gevoel van welbevinden groeien. Je kunt op die manier de wereld vanuit een hoger perspectief bekijken en makkelijker loskomen van alledaagse beslommeringen.
Hoe je dat doet? Wandelen in de natuur, yoga, mediteren, in je tuin werken, muziek luisteren, naar de sterren kijken of op welke andere manier dan ook waardoor jij die verbinding voelt..

Conclusie

Boeken over gelukkig leven gaan vaak over: vind je passie, volg je hart en wees jezelf. Dat is natuurlijk prachtig en helemaal waar, maar je kunt er vaak niet zoveel mee. Het zijn mooie oneliners die erg abstract kunnen blijven. Dit boek is verfrissend en pragmatisch. Het laat zien dat het ‘echte geluk’ dat wij nastreven, veel groter is en dat je er op allerlei praktische manieren mee bezig kunt zijn. Dat wanneer jij je leven betekenis geeft, je ook geluk op je pad zult vinden. Betekenisvol leven overstijgt het geluk van je ego en maakt de wereld mooier.

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.