Column

Kunnen boeken je gelukkig maken? 5 Redenen om te lezen

boeken-over-geluk

Maakt lezen je gelukkig?

Een aantal maanden geleden zat ik ‘s-avonds nog even te zappen voor ik naar bed ging. Ik kwam toen langs RTL Late Night en viel midden in een gesprek. Een man was aan het woord en hij zat heel hard af te geven op het lezen van Selfhelp boeken. Hij vond het echt belachelijk dat mensen dachten gelukkig te kunnen worden door het lezen van een boek waarin iemand je vertelt wat je zou moeten doen.
Dat werkte allemaal niet. Je moest je neus uit de boeken halen en gewoon echt gaan leven.

Ik parafraseer want ik weet niet meer precies hoe hij het verwoordde, maar hier kwam het wel op neer.
En hoewel ik er natuurlijk heel anders naar kijk, zette hij mij wel aan het denken.
Hóe maakt lezen dan gelukkiger? Wat kan de invloed zijn van een goed boek?
Want hij heeft op een bepaalde manier wel een punt. Je leven speelt zich niet af in een boek…

Dit is wat lezen kan doen..

Ik ben gaan onderzoeken bij mezelf wat lezen mij brengt, en vooral, welke boeken welk effect hebben.
Dit is wat ik heb kunnen vinden tot nu toe:

Een goed boek verbreedt je horizon

Vaak word je enorm meegezogen in de waan van de dag en je eigen sores. Het kan dan heel fijn zijn om even, op een hele toegankelijke manier, te ervaren dat de wereld groter is dan je eigen sh*t en dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken. Fictie doet dit vaak, en er zijn zeker ook non-fictie boeken waarbij dit gebeurt. Vooral memoires en auto-biografieën, waarin je zo geweldig mee kunt lopen in het leven van een ander en loskomt uit je eigen leven waardoor je er meer van een afstand naar kunt kijken. Of iemand heeft ongeveer hetzelfde meegemaakt en jij leert van hun ervaringen. Hoe fijn is dat?!
(Bijvoorbeeld Wild door Cheryl Strayed en The Surrender Experiment door Michael Singer)

Nieuwe inzichten

Het gebeurt ook wel eens dat je bent vastgelopen met iets en dan vind je in een boek precies die aanwijzing, dat inzicht, die tip, die jou helpt om een volgende stap te zetten. Hier kan je bewust naar zoeken in een boek, maar dit gebeurt bij mij ook wel eens totaal onverwacht.
(alle boeken van Brené Brown vallen hier voor mij onder, en ook het boek dat ik nu aan het lezen ben, Mindful opruimen, door Stephanie Bennett Vogt)

Kennis vergroten en vaardigheden opdoen

Uiteraard zijn boeken heel praktisch om je kennis over bepaalde onderwerpen te vergroten. Internet is natuurlijk geweldig, maar een boek kan heel fijn zijn om op een geconcentreerde manier, zonder weer naar een scherm te staren, je te verdiepen in een onderwerp waar je meer over wilt weten. Ik zak dan vaak meer in het onderwerp, ben minder snel afgeleid. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan over het leren van nieuwe gewoonten, het veranderen van gedachtepatronen of het aanleren van nieuwe vaardigheden.
(bijvoorbeeld Meer brein minder medicijn, door Lissa Rankin en Zero Waste Home, door Bea Johnsson)

Boeken kunnen je in een andere staat brengen

En dan zijn er boeken die mij letterlijk in een andere staat van zijn, in een andere energie brengen. Ik zal het even uitleggen. Als ik bijvoorbeeld stress en/of angst ervaar, weet ik, dat als ik bepaalde boeken lees, ik rustiger word. Mijn schouders zakken een beetje, mijn frons verdwijnt en ik haal dieper adem… Het zijn boeken die gaan over een grotere waarheid. Over verbinding maken met het hogere, diepere in jezelf en die je laten voelen dat je je niet zo druk hoeft te maken. Dat zijn boeken die niet zozeer in mijn hoofd binnenkomen, maar in mijn hart.Woorden kunnen dat doen. Dan lees ik een stukje, en staar ik weer even voor mij uit om het binnen te voelen komen. Klinkt dit heel vaag voor jou of herken je het? Deze boeken liggen vaak naast mijn bed om nog even in te lezen voor ik ga slapen.
(boeken van Eckhart Tolle en Dying to be me -vooral de tweede helft- door Anita Moorjani doen dit bij mij)

Puur vermaak en genieten

Als laatste kun je natuurlijk een boek lezen puur ter vermaak, alsof je een gebakje eet 🙂 Gewoon genieten en verder niets. Ook heel erg belangrijk!
(Voor mij zoiets als Stieg Larsson of Harlan Coben )

Ongetwijfeld ben ik nog wat vergeten en ik hoor heel graag van jou wat er nog aan deze lijst kan worden toegevoegd in de reacties hieronder.

In ieder geval heb ik geen reden om minder te lezen want voor mij draagt het absoluut bij aan een gelukkiger leven!

Kirsten Cooiman

Alle genoemde boeken kun je bestellen via deze link. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.