Levensverhalen Zelfontwikkeling

Over vluchten voor pijn en de moed om lief te hebben

love-warrior-glennon-doyle-melton

Love Warrior, a memoir – Glennon Doyle Melton

Een levensverhaal

Rauw, eerlijk, open, confronterend, ontroerend, moedig en hoopgevend.
Woorden die bij me opkomen als ik denk aan de memoir Love Warrior door Glennon Doyle Melton. Een boek dat ik uit móest lezen omdat het me raakte, haar woorden bij me binnen kwamen en ik werd meegezogen in haar levensverhaal.

In eerste instantie las ik het met verwondering. Glennon groeit op in een ‘normaal’ , liefdevol gezin, zonder noemenswaardige drama’s. Alles ziet er prima uit en er lijkt geen reden te zijn voor ontsporing.
Maar op school gaat het mis. Zij voelt zich alleen, vervreemd, boos en bang en niet thuis in haar lichaam. Als ze 10 jaar oud is ontwikkelt zij Boulimia. Zij vertelt op zo’n eerlijke en rake manier hoe zij zich voelde en waarom ze deed wat ze deed, dat ik regelmatig met een brok in mijn keel zat.

Vluchten voor pijn

De druk die zij ervaart om te moeten voldoen aan een ideaal is enorm. Vooral de focus op een mooi en slank lichaam is altijd aanwezig en zij voelt zich daarin zwaar tekort schieten. Ze vlucht in relaties, drugs en drank. Ze doet alles om de pijn van afwijzing (vooral van zichzelf) niet te voelen.
Dan raakt ze zwanger en trouwt, al heel jong.
Het overgrote deel van het boek gaat over de afgelopen 10 jaar van haar leven.

Glennon schrijft zo wonderschoon over haar ervaringen. Zo beeldend en meeslepend, dat het mij geen enkele moeite kostte om door te lezen en me in haar en haar leven te verplaatsen. Ook al wijkt dat leven ontzettend af van het mijne..

De manier waarop zij alle emoties observeert, benoemt en analyseert is scherp en wijs. Zij graaft diep. Heel diep. En ze benoemt pijnlijk eerlijk wat ze tegenkomt in zichzelf. Alles wordt gevoeld, bekeken, en zonder enige terughoudendheid beschreven.

Herkenning

En daar komt ook de herkenning bij mij.
Want hoewel haar leven er aan de buitenkant zo anders uitziet dan het mijne, zijn de emoties universeel en heel herkenbaar en invoelbaar voor mij.

Op een gegeven moment gaat ze in therapie en beschrijft ze hoe ze erachter kwam dat ze altijd vluchtte voor wat zij ‘hot loneliness’ noemt. Hele diepe eenzaamheid. Alle moeilijke emoties die dat met zich meebracht en hoe zij daarvan wegliep. Ze ontsnapte aan de pijn met behulp van seks, drugs, drank en denken. Ze vluchtte ‘in haar hoofd’. Weg uit haar lichaam – dat toch al niet was zoals zij dacht dat het moest zijn – naar haar denken. Want haar denken werkt erg goed en het helpt haar minder te voelen.

Wat ze daarover schrijft raakt me diep. Ook al ben ik nooit aan de drank en drugs geweest of heb ik een eetstoornis gehad: vluchten in mijn hoofd is ‘my drug of choice’.
Denken is veilig, je hoeft dan niet te voelen.

Haar talent om de kwetsbaarheid die ze voelt als ze ‘uit haar hoofd in haar leven stapt’, met alle moeilijke gevoelend die daarbij komen, in woorden uit te drukken is indrukwekkend. Haar moed om met die kwetsbaarheid om te leren gaan en door de pijn heen liefde toe te laten zeer inspirerend. En leerzaam…

Goed gezelschap

Elizabeth Gilbert schrijft op de achterflap van het boek in haar korte recensie:

“Love Warrior reaches a depth of truth and power and emotional gravity that is rarely seen in the world, and even more rarely spoken aloud.. I think of this book as the vital, long-overdue, much-needed sister memoir to Eat Pray Love. This book is an act of love and truth and generosity; it will change lives.”

En ook Brené Brown is fan:

“This is a book about what it means to be human – to wrestle with love, hurt, addiction, vulnerability, intimacy and grace. We need this kind of truth telling if we are ever going to find our way back to each other.”

Deze twee topauteurs verwoorden het precies. Een boek vol rauwe waarheid die je omver blaast en je wakker schudt.

Dit boek is nu nog alleen in het Engels verkrijgbaar, maar verschijnt april 2017 in het Nederlands!

Als je houdt van ontroerende en inspirerende memoires, is dit een boek dat je echt niet mag missen!

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm! (Dit boek is tot nu toe alleen in het Engels verkrijgbaar, dus zoek goed naar de juiste en betaalbare uitgave)

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.