Gezond Leven

Meer Brein minder Medicijn – Lissa Rankin

meer-brein-minder-medicijn-lissa-rankin

Mind over Medicine. Scientific Proof That You Can Heal Yourself – Dr Lissa Rankin

Schrijf je eigen doktersrecept

Het was Kirsten die me ruim 2 jaar geleden attendeerde op dit boek. Ze was zo enthousiast, dat ik het boek meteen heb gekocht en gelezen. Dat laatste lukt me niet altijd, maar in dit geval ben ik heel blij dat ik dat gedaan heb! Met dit boek kreeg ik weer hoop op een betere gezondheidszorg. Als je dit kopen-en-wegleggen patroon herkent en je hebt dit boek nog ongelezen in de kast liggen: stop dit boek snel nog in je vakantiekoffer als je binnenkort vertrekt. Als je het boek niet kent lees dan ook zeker even verder!

Over de schrijfster

De auteur, Dr. Lissa Rankin, is opgeleid als gynaecologe aan de Amerikaanse westkust en heeft een aantal jaren alle ins en outs van het vak meegemaakt. Als zich in korte tijd heel veel persoonlijk drama in haar leven voordoet, krijgt ze een burn-out en staat haar leven plotseling op z’n kop. Ze stopt uiteindelijk met haar praktijk en gaat met zichzelf aan de slag. Ze gaat mensen op andere manieren helpen en schrijft ook een aantal boeken, waarvan dit de eerste is waarmee ze bekend wordt. Het boek waarin ze dit hele proces beschrijft, the Anatomy Of A Calling, is trouwens ook zeer de moeite van het lezen waard.

Ik heb het boek met de oorspronkelijke Amerikaanse tekst gelezen, zoals Lissa Rankin het heeft geschreven. Haar schrijfstijl is erg prettig en het leest makkelijk weg. Ze geeft veel voorbeelden en onderbouwt haar ideeën ook goed, met een uitgebreide literatuurlijst achter in het boek (dus dat hindert je niet als je lekker wilt doorlezen). Ik heb de Nederlandse vertaling niet gelezen, dus hoe die is kun je zelf nog ontdekken. (Note van Kirsten: ook de Nederlandse versie is uitstekend te lezen. Geen last gehad van de vertaling)

De kracht van je overtuiging

Wat ik zo fantastisch aan dit boek vind, is dat Lissa Rankin je laat zien hoe je ‘je eigen doktersrecept’ kan voorschrijven, zelfs al ben je niet ziek. Het boek bestaat uit drie delen. De eerste drie hoofdstukken bevestigden mij hoe krachtig je overtuiging kan werken. Hier komt bijvoorbeeld het placebo effect aan bod. Maar ook dat depressie je ziek kan maken en dat we geen ‘slachtoffers van ons DNA’ hoeven te zijn. Ze ontdekt dat het recept voor genezing zich ergens ‘op het kruispunt van hoop, optimisme, ondersteunende zorg en een echte verbinding tussen de dokter en de ‘empowered’ patiënt bevindt’.

Geluk en ontspanning werken preventief

De volgende 5 hoofdstukken, deel 2, focussen op de gevolgen van o.a. eenzaamheid en stress. Vooral over hoe je, door dat om te buigen in een gelukkiger gevoel en ontspanning, preventief met je gezondheid bezig kunt zijn. Net als in het eerste deel staan hier voor mij eigenlijk geen nieuwe feiten in. Juist doordat het eigenlijk allemaal open deuren zijn, die ze verder toelicht met praktische voorbeelden hoe je jezelf kunt ontspannen, vind ik het heel toegankelijk.

Je eigen wijsheid

Het laatste deel, dat gaat over het schrijven van je eigen ‘recept’, sprak me vooraf het minste aan omdat ik me niet ziek voel. Tot mijn grote verrassing is dit het deel waar ik het meeste uit gehaald heb. En dat heeft te maken met het feit dat ze onderscheid maakt tussen genezen (cure) en helen (heal). Iemand kan dood gaan doordat hij niet genezen is, maar ondertussen kan deze mens wel een helingsproces hebben doorlopen.
In dit deel , dat 2 hoofdstukken telt, staan praktische oefeningen, waarbij je jezelf hele wezenlijke vragen kunt stellen. Lissa Rankin moedigt je aan om te vertrouwen op je eigen wijsheid, dat ze ‘the Inner Pilot Light’ noemt.

Dit boek nodigt je echt uit om deel te nemen aan je eigen ‘helingsproces’. Dat is preventieve geneeskunde, genees-KUNST.

Marjolein Doesburg

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marjolein Doesburg

Marjolein Doesburg

Met een aangeboren nieuwsgierigheid naar en bewondering voor mensen heeft Marjolein Doesburg (1970) van het analyseren van de biochemie in de mens haar beroep gemaakt als specialist laboratoriumgeneeskunde in een ziekenhuis. Naast haar gezin met man en drie kinderen en haar baan, geeft ze ook in diverse bestuursfuncties (Antroposana en Vrouwenpoli Boxmeer) en als buurtbemiddelaar handen en voeten aan deze nieuwsgierigheid en bewondering. Rode draad in alles wat ze doet is ‘Eigen Regie’. Omdat ze graag schrijft, resulteerde dit in haar boek ‘Eigen Koning worden - Zoektocht naar de alchemie van alledag’, dat op Prinsjesdag 2016 is verschenen.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.