Gezond Leven

Verwarring over gezond eten? – Een simpel advies

Michael Pollan-Pleidooi-voor-echt-eten

‘Pleidooi voor echt eten’ door Michael Pollan

Wat is nou echt gezond? – Over verdwalen in de voedingswereld en tips om er weer uit te komen..

Herken jij dit?
Je hebt al veel gelezen en gehoord over gezond eten. Meningen, boeken, artikelen, blogs, persoonlijke adviezen….en ze spreken elkaar regelmatig totaal tegen.

De verwarring is compleet!
Moet je nou wel of geen vlees eten? Wel of geen fruit? Of zitten daar toch te veel suikers in? Wel of geen granen? Brood? Melk dan? Slecht of toch niet?
Vegan, raw, paleo, glutenvrij, superfoods…..zo min mogelijk vet, geen koolhydraten, geen zuivel??

Het is een ware jungle, de wereld van het ‘gezonde’ eten.
Er worden zo veel claims gedaan. Uitspraken met veel overtuiging gebracht en wel of niet wetenschappelijk bewijs geleverd. Voor een leek, en zelfs voor een voedingsprofessional, is het een hele kluif om daar iets zinnigs mee te kunnen.
Met dit boek, een klassieker op dit gebied, zal er een hoop duidelijk worden…

Onderzoek

Michael Pollan is onderzoeksjournalist en heeft zich helemaal op de wereld van de voeding gestort. Hij is er diep ingedoken om ons te helpen er wijs uit te worden. Op een nuchtere, met feiten onderbouwde manier, helpt hij je om beter te begrijpen wat gezond eten is.

Het boek is verdeeld in 3 delen.
In het eerste deel bespreekt de auteur de voedingsmiddelen industrie in het licht van de geschiedenis. Dit geeft een helderder beeld dan wanneer je mee surft op de waan van de dag in voedingsland.
Hij legt uit hoe de industrie van voedingsmiddelen naar voedingsstoffen ging. Onder invloed van het wetenschappelijk reductionisme werd voeding reduceert tot een samenraapsel van voedingsstoffen. Vet, koolhydraten, eiwitten en later ook vitamines.

Marketing van een industrie

Dit is voor een industrie die geld wil verdienen natuurlijk bijzonder handig. Je kunt leuk rotzooien met voeding, er iets uithalen, iets toevoegen, een label erop van ‘light’ of ‘goed voor je cholesterol’ en je hebt weer een nieuw product om in de markt te zetten.
Alleen wordt er voorbij gegaan aan de enorme complexiteit van de natuur. Nog steeds worden er regelmatig nieuwe micronutriënten ontdekt die toch wel ontzettend belangrijk blijken te zijn voor onze gezondheid, en die niet meer in bewerkte producten te vinden zijn.

Het op deze manier beschouwen van de voedingswereld opent echt je ogen. Je ziet heel duidelijk hoe je wordt bespeeld en hoe dun het bewijs is waarmee iets wordt gebracht. Alle claims uit het verleden zijn eigenlijk al weerlegt…

Westers voedingspatroon en ziekten

In deel twee van het boek gaat het over de link tussen het westerse voedingspatroon en de beschavingsziekten die wij kennen. En dat die er is, valt niet meer te ontkennen.

Er is een mooi experiment gedaan in Australië.
Aboriginals die verhuisd waren naar de stad, kregen in korte tijd te maken met dezelfde ziekten als de westerse mensen. Ziekten waarmee ze daarvoor nog nooit te maken hadden gehad, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Toen zij vervolgens weer terug gingen naar hun oude leefgebied en manier van eten waren de klachten in no time verdwenen. Weg.

Nu wordt er altijd beweerd dat mensen ouder worden dan ooit en dat dat onder andere komt door betere voeding. Dit is een vertekend beeld. Gemiddeld gezien worden we ouder omdat er meer mensen de kindertijd overleven. Dit heeft vooral te maken met betere hygiène en sanitatie. Want als je kijkt naar iemand van 65 jaar oud, is er een ander beeld. Dan zie je dat er wel meer mensen ouder zijn, maar er zijn ook meer (chronische) ziekten. De kwaliteit is niet per se beter.

Praktische tips

In het derde en laatste deel van het boek geeft Michael Pollan super praktische eettips. Tips die makkelijk zijn, en logisch. Het komt hierop neer:
Eet alleen echt voedsel, eet niet te veel en eet vooral planten.

Hij zegt bijvoorbeeld: Eet alleen maar voeding die je over-overgrootmoeder ook zou herkennen als voedsel. Dus écht voedsel en geen pakjes, zakjes en voorbewerkte dingen. Op echt voedsel zit geen etiket 🙂

Michael Pollan is niet vegan, paleo of vegetarisch. Hij legt in het boek uit dat de mens zich onder allerlei verschillende omstandigheden bijzonder goed heeft weten aan te passen. Er zijn volkeren die het goed deden op een dieet van heel veel rauw vlees en melk, stammen die floreerden met vooral plantaardige voeding, en alles wat ertussen zit.

Iedereen is anders..

Je kunt dus ook niet zeggen dat er 1 oplossing is voor iedereen. Zuivel kan bijvoorbeeld door grote groepen mensen niet goed worden verteerd, maar andere groepen hebben zich daar wel op aangepast en kunnen dat heel goed verwerken.

Dit vind ik ook de kracht van het boek. Weg van dogma’s en uitgesproken claims. Wat goed is voor de een, hoeft het niet te zijn voor de ander.

Maar als je vooral echt voedsel eet, biologisch, niet te veel en vooral planten, zal je lichaam je heel dankbaar zijn!

Kirsten

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.