Werk & Leiderschap Zelfontwikkeling

Mindset – De weg naar een succesvol leven

mindset-carol-dweck
Mindset, de weg naar een succesvol leven – Carol S. Dweck

Waarom je het echt kunt – ook als je denkt dat het moeilijk is

Toen ik 8 was werd ik in het groepje domme kinderen gezet. ”Zo, Esther komt ook gezellig bij jullie zitten” zei de juf. Van alle herinneringen aan de lagere school is het hoekje met 6 kinderen die allemaal een beetje dom waren het duidelijkst.

Toen ik 17 was zei mijn lerares Engels dat de HAVO echt te hoog gegrepen was. We zaten in een klein kamertje boven in het schoolgebouw en ze zei ernstig: „Ik denk zelfs dat je de HAVO niet gaat redden.”

Toen ik 28 was zei de psychiater dat ik er maar rekening mee moest houden dat ik altijd depressief zou blijven. ”Het is een chronische depressie”, zei hij droevig vanachter zijn houten bureau.

Toch ben ik doctorandus en de enige reden dat die S niet van de DR af is, is dat ik – nadat ik mijn onderzoeksvoorstel had ingeleverd – realiseerde dat ik er niet aan moest denken om 5 jaar lang hetzelfde onderwerp te bestuderen. Chronisch depressief ben ik ook al niet. Het was hard werken. Maar ik kan met mijn hand op het hart zeggen dat ik er sterker en heel wat liefdevoller door ben geworden.

 

Stel je voor dat je altijd doet wat mensen van je verwachten

Daar moest ik direct aan denken toen ik Mindset, De Weg naar een Succesvol Leven van Carol S. Dweck las. Hadden mijn leraren en de psychiater van dit onderzoek geweten dan hadden ze nooit een ’domme kinderen hoekje’ gemaakt. Dan had mijn lerares Engels nooit gezegd dat ik maar genoegen moest nemen met mijn beperkte vermogens. De psychiater had nooit het woord „chronisch” gebruikt.

Stel je voor dat ik zelf had geloofd dat er nou eenmaal niet meer in zat.

Dweck heeft jaren onderzoek gebundeld in dit boek. Ze beschrijft uitvoerig het verschil tussen de Vaststaande Mindset, ”Het is zoals het is” en de Op Groei Gerichte Mindset, ”Vermogens kun je ontwikkelen”.

mindset-weg-naar-een-succesvol-leven

fixed en growth mindset Bron: ‘Van Eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’ Heijmans, J & Creemers, M. 2013, Uitgeverij OMJS.

Mindset gaat veel verder dan talenten

Dweck toont aan dat onze mindset en denkstijl van doorslaggevend belang is bij het behalen van succes. En alhoewel zij dat niet zo beschrijft denk ik dat onze mindset alles bepalend is bij het kiezen voor geluk.

Hoe vaak horen we niet de opmerking: „Zo ben ik nou eenmaal”. Maar we kunnen onze mindset gewoonweg veranderen. Dat vraagt wel dat je je bewust moet zijn van je mindset!

Het is zo makkelijk om te denken: „Laat ik dat nou niet doen, want daar ben ik niet goed in. Ach, het zit er gewoon niet in!”

Als ik mijzelf nog even als voorbeeld mag nemen. Ik noem mijzelf altijd een ’Tegenspartelende Ondernemer’. Ik wil gewoon mooie dingen maken, coachen, kunst maken.

 

Ja, doehoei, dat kan ik toch helemaal niet!

Maar ik wil ook succesvol zijn, geld verdienen.
Ik wil verschil maken in deze wereld.

Met een vaststaande mindset had ik gedacht: ”Ja, dat is leuk, maar ik ben echt hartstikke hooggevoelig en super multi-gepassioneerd. Dus dat rond spartelen en verstoppen achter mijn computer hoort nou eenmaal bij mij. Ik ga lekker een potje mopperen op al die ondernemers die de hele tijd met hun blije hoofden roepen dat ze zo succesvol zijn. En iedere keer dat iets niet lukt is dat een bevestiging dat het er voor mij niet inzit. Hoepel maar op met je kritiek!”

Een van de gevolgen van dit boek – best pijnlijk als je denkt dat jezelf goed kent – was dat ik mij realiseerde dat ik op een aantal cruciale punten een Loodzwaar Vaststaande Mindset had. Dus besloot ik vol voor de Op Groei Gerichte Mindset te gaan.

Openstaan voor kritiek – ik ben vast niet de enige die daar nogal slecht tegen kan – , openstaan voor uitdagingen en inspanningen. En ik laat mij inspireren door het succes van anderen. Met als gevolg dat ik in een international Master Mind groep zit waar ik leer hoe ik echt moet ondernemen.

Pas als je weet dat die verschillende mindsets bestaan kun je bewust invloed uitoefenen op je denken en reageren

Je kunt jezelf aanpakken als je merkt dat de statische mindset de baas is over je. Wanneer je kansen om te leren laat schieten of bij de pakken neerzit als iets lastig is. Dan zet je het knopje om naar de op groei gerichte mindset: leer van fouten, blijf moeite doen, omarm uitdagingen.

Voor mij was Mindset een eye-opener. Met name omdat ik inzag dat ik soms toch hard wired ben om te geloven in de Vaststaande Mindset. Ik las de engelse versie van het boek. Het is ook vertaald naar het Nederlands. Laat je vooral niet weerhouden door de ongelooflijke suffe kaft van de Nederlandse versie. Van harte aanbevolen ook voor ouders, leraren en iedereen die denkt: „Ja maar dat zit er gewoon niet in bij mij.”

Esther De Charon De Saint Germain

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Avatar

Esther De Charon De Saint Germain

Esther is een Soul Whisperer die ondernemende vrouwen uit de hele wereld helpt hun creativiteit in te zetten om zo flow en abundance in hun leven en bedrijf te krijgen. Esther’s klanten zijn slim, gevoelig en multi-gepassioneerd ze werken samen in Flow Masterminds waar ze hun ware droom realiseren.
Esther werkte meer dan 25 jaar internationaal in de wereld van kunst, design, branding en consultancy en verruilde de stad voor een oude boerderij op het Drentse platteland waar ze met zoon, man, hond en kat woont en werkt.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.