Zelfontwikkeling

Nooit goed genoeg – verander je innerlijke ‘kreng’ in 7 stappen

nooit-goed-genoeg

Nooit goed genoeg – door Christine Arylo & Amy Ahlers

Leer je innerlijke kreng, je ‘mean girl’ kennen

Welke 3-jarige kleuter zonder tekenervaring heeft dít exemplaar nou toch gemaakt hoor ik jullie denken.
Uhm..…ik was het zelf. Het was namelijk één van de vele leuke oefeningen die het boek Nooit Goed Genoeg je voorschotelt. En zie hier dames en heren: mijn persoonlijke Innerlijke Kreng. Compleet met een zo groot mogelijk hoofd, met veel plek omdat ik er de hele dag ‘in zit’ en met de strenge handjes in de zij.

Wat mij gelijk brengt bij het doel van deel 1 van dit boek: je negatieve stem leren kennen, ontmaskeren en er uiteindelijk vrienden mee worden. En ik kan inmiddels uit ervaring zeggen, dat wanneer ik mijn ‘peststem’ herken en haar kan zien als op mijn tekening, ik kan glimlachen en haar sneller betrap op de leugens die ze me op de mouw spelt.

Vriendinnen worden..

Er bestaan verschillende soorten innerlijke krengen, heb ik hier geleerd. Zo is er De Doe-verslaafde; De Martelares; De Prestatiejunk enzovoorts. Met allemaal hun eigenaardigheden. En hoe beter je die leert kennen, hoe sneller je het gaat doorzien.
Je leert over de leugens die ze je vertelt, de schadelijke gewoontes waartoe ze je aanzet en de redenen waardoor ze getriggerd wordt. Ook ga je proberen vriendinnen te worden met je innerlijke kreng. Dat is dus weer eens iets anders dan neersabelen en roepen: ‘Donder nou eens op met je negatieve rotgeluid!’ Daar blijken innerlijke krengen namelijk niet van op te knappen en al zéker niet van weg te gaan.

Hoe doe je dat?

De manier waarop je meegenomen wordt in dit proces is prettig gevarieerd en aan de hand van testjes, oefeningen en ervaringen van cursisten en van de auteurs.
Voorheen kon ik wel eens de neiging hebben (lees: bijna altijd) om bij dit type boeken halverwege te beginnen. Bij de hoofdstukken die mij mooi in de oren klonken en die mij vást iets gingen brengen.
Zo snel mogelijk.

Innerlijke wijsheid

Zoals hier in deel 2: ‘Maak kennis met je Innerlijke Wijsheid.’ Hoe mooi klinkt dat. Kom maar op dan met die wijsheid. Dát is waar ik heen wil. Echter, inmiddels vele boeken en jaren verder kan ik melden dat ook hier de eerste helft , en dus de kennismaking met je negatieve stem, essentieel is voor de rest.

Het goede nieuws is dat iedereen een innerlijke wijsheid heeft en die verder kan ontwikkelen. Daartoe worden wederom verschillende succesverhalen gebruikt. Je krijgt gereedschappen om je innerlijke wijsheid sterker te maken en beter te leren inzetten.

Zelfcompassie

In deel 3 krijg je opdrachten en oefeningen om écht te veranderen. Ook hierbij (want in welk boek niet) speelt compassie voor jezelf aanleren een belangrijke rol.
Je innerlijke kreng krijgt uiteindelijk een nieuwe functie, die je zelf verzint. Dus vanaf nu, als ze weer begint te kwaken, merk je het op en laat je haar een ander positief karweitje doen. Het klinkt hier misschien wat kort door de bocht, maar de auteurs hameren erg op het serieus beoefenen van de opdrachten.

Blijven oefenen

Het doel is om na 40 dagen van beoefening nieuwe gewoontes en gedachtepatronen te creëren. Oefenen, oefenen, oefenen en nieuwe sporen worden aangelegd.
Je bent dus wel even bezig met dit boek als je het serieus wilt lezen en aanpakken. Ik heb heel braaf bijna alle oefeningen gedaan. Het fijne is dat daardoor de inhoud beter beklijft.

Het is trouwens een boek om lekker in de buurt te houden als je het eenmaal uit hebt. Op momenten van hoge activiteiten van je pest-stem (ik word soms een beetje moe van dat woord Kreng) kan je bladeren naar diverse stappenplannen om haar geluid zachter te zetten en die van je innerlijke wijsheid harder. Dit vrolijke afwisselende boek leert je minder naar je kritische stemmen, maar beter naar de positieve geluiden in je hoofd te luisteren.

Laat je niet afschrikken door de vertaling. Inner Mean girl wordt hier vertaald als innerlijk kreng. Hebben we op anderen manieren en in andere boeken geleerd dat we zoete woordjes moeten fluisteren tegen onszelf, moeten we onze pesterige stemmetje ineens een kreng gaan noemen. Maar ach, what’s in a name zou ik toch maar zeggen.

Het boek is echt de moeite waard. Het brengt vrolijkheid en helderheid en geeft een aantal opdrachten die voor mij vernieuwend waren en nieuwe inzichten brachten.

Anja Willemsen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Anja Willemsen

Anja Willemsen

Anja is een single mum. Zij woont samen met haar hond Bella (11 jaar) en heeft een dochter van 18 (studerend en op kamers).
Na ruim 20 jaar politieagent te zijn geweest, heeft zij door de trap van een paard leren vliegen, waarna zij via een wonderbaarlijke salto beland is in een burnout/depressie/whiplash/angststoornis (geef het beest een naam) en via daar in de wao èn in de polder.
Zij beraadt zich nu op wat te doen met de rest van haar leven.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.