Werk & Leiderschap

Te druk? Opgeruimd hoofd en opgeruimde agenda!

nooit-meer-te-druk

‘Nooit meer te druk’ door Tony Crabbe

Druk druk druk

Het is bijna een stopwoord geworden: Druk. ‘Hoe gaat het met je?’ ‘Tja, beetje moe. Druk druk druk, he?’ ‘En jij?’ ‘Ja, ook echt superdruk. Werk, familie. Je kent het, he?’ ‘We moeten eens bijpraten.’ ‘Ja, koffie binnenkort.’ ‘Ja, goed. Nu moet ik echt gaan.’ ‘Ja, ik ook. Ben al laat. We app-en.’

In de inleiding van zijn boek ‘Nooit meer te druk’ geeft Tony Crabbe meteen een aantal verschillende uitleggen van het woord ‘druk’, zoals:

  • ‘Druk zijn is vermijding’, want druk zijn met kleine klusjes is afleiding en uitstelgedrag van wat er echt toe doet.
  • ‘Druk zijn is een verslaving’, want elke keer als je je telefoon checkt, komt er een kleine hoeveelheid dopamine vrij.
  • ‘Druk zijn is een merk’, want hoe drukker je lijkt, hoe meer je je waarde en status verhoogt.

Dit laatste heeft vooral te maken met een van de twee primaire angsten, die naamgenoot Tony Robbins (NLP-guru) in ieder seminar aanhaalt. Angsten, die ieder mens in zekere mate bij zich draagt: Ik ben niet goed genoeg. ‘Als ik doe alsof ik het druk heb, lijk ik belangrijk.’ De andere primaire angst is: Ik ben niet geliefd. ‘Als ik nee zeg tegen dit verzoek, vindt diegene me niet meer aardig. Dus voeg ik die taak nog maar toe aan m’n overvolle agenda, terwijl ik al doodmoe ben van geleefd worden.’

Wat zijn jouw levenswaarden? Maak keuzes!

‘Te veel’ is een groot onderdeel van zijn boek. Het gaat erom keuzes te maken in de overvolle wereld van opties en mogelijkheden. Wanneer je keuzes hebt gemaakt op basis van wat jouw levenswaarden zijn, kun je makkelijker nee zeggen tegen mensen en verzoeken. Waardoor je eigenlijk ja zegt tegen jezelf, ja tegen iets wat jij belangrijk vindt en waar je je tijd aan wil besteden.

Grenzen aangeven

Grenzen aangeven op basis van je gevoel en je agenda. Je onderhandelt als het ware over welke tijdsblokken voor welke activiteit of taak worden gebruikt. Die tijdsblokken zijn een hot item (die ikzelf vanuit tijdstrategie en projectmanagement vaak inzet): zodra je tijdsblokken reserveert voor bepaalde zaken, kun je je daarop focussen.

Natuurlijk moet je die keuze, daar is ie weer de keuze, wel zelf afwegen en maken. En wees daarna ook helder en duidelijk in je keuze naar je omgeving, alleen dan kunnen mensen weten hoe ze met je om kunnen gaan. Je kunt mensen niet laten ruiken hoe jij met je tijd en energie om wil gaan. Dus wees helder en duidelijk naar jezelf en daarna meteen ook naar je omgeving. En als je toch eens de mist in bent gegaan, kun je het nog altijd even later delegeren. Ook een skill waar veel mensen iets aan hebben.

Check!

Voor iedereen is dit totaal verschillend en daarom is het zo belangrijk dat je regelmatig bij jezelf te rade gaat of je leven nog wel verloopt naar jouw waarden, of dat je die power en controle onopgemerkt (soms toch) weggeeft. Omdat dit boek zo uitgebreid is komen er verschillende strategieën aan bod, waarmee je je voordeel kunt doen.

‘Nooit meer te druk’ lijkt in deze tijden, van druk-zijn en rust-nemen, een van de zovele boeken die hierover al zijn verschenen. Maar dan kan ik dit boek toch echt aanraden: het is een theoretisch onderbouwd boek, vlot geschreven met verhalende voorbeelden en heeft daarnaast veel concrete voorbeelden om ook echt de stappen te maken. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting EN met een DOEN/EXPERIMENTEREN-kadertje. Het is een handige toolbox om systematisch mee te werken.

Wat werkt voor jou

Bottom line waar Tony over schrijft vanaf bladzijde 317 ‘Wat ik heb geleerd’: Iedereen moet zelf achterhalen wat het beste voor haar of hem werkt. Alle tips, tricks, tools, boeken en productivity planners zijn allemaal prima, maar niet voor iedereen. Deze zijn namelijk allemaal ontstaan uit onvrede over dat iets te veel tijd en energie bleek te kosten en daarin moest diegene een inhaalslag maken.

Lezen?

Dus loop jij tegen overwhelm aan en heb je het idee dat je tijd tekort komt? Ben je toe aan meer tijd voor jezelf, je leven, je werk? Lees dan dit boek niet. Het kost je absolute kloktijd die je nooit meer terug zult krijgen. Tijd die je hebt weggegeven aan Tony Crabbe. Besteed die tijd gewoon aan iemand of iets wat je echt fantastisch vindt.

Maar… als je denkt en voelt: ‘Dit is handig. Tony geeft me een nieuwe kijk op hoe ik m’n tijd gebruik. Dit boek geeft me een nieuwe verbeterslag om op langere termijn meer tijd over te houden voor zaken die voor MIJ van belang zijn.’ By all means, investeer dan die studietijd en creëer daarmee je eigen tijdstrategie en je eigen wereld waarin jij het ‘Nooit meer te druk’ hebt voor jouw leven.

Inge de Groot

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Inge de Groot

Inge de Groot

Inge werkt als tijdstrateeg, projectontwerper en planner met ondernemers die goed weten wat hun Waarom? is en die met focus aan hun Wat? en Hoe? willen werken. ‘Hoe maak ik mijn idee tot een tastbaar resultaat of product, waarmee ik anderen kan helpen?’ En van die Hoe? weet Inge alles af. Inge vertaalt een idee in concrete actieplannen en strategische to do-lijsten, zodat ‘the work gets done’ en het champagne-moment in zicht is. Eerder werkte Inge als projectmanager & productieleider in de cultuursector en als virtual assistant met spiritual healers.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.