Zelfontwikkeling

De edele kunst van Not Giving a F*ck

mark-manson-not-giving-a-fuck

De edele kunst van Not giving a Fuck – Mark Manson

‘Er geen fuck om geven betekent niet dat je onverschillig bent; het betekent dat je geen moeite hebt met anders zijn.’

Kies je ‘fucks’

Waar maak jij je allemaal druk om in je leven? Waar geef jij een ‘fuck’ om en spendeer jij je waardevolle tijd, aandacht en energie aan?

Dit zijn de vragen waar dit boek in feite om draait. Want volgens Mark Manson geven wij veel te veel waardevolle fucks om dingen die dat helemaal niet waard zijn. Zoals de mening van anderen, of tegenslagen, of heel hard ons best doen om niet te falen en altijd gelijk willen hebben. Of altijd positief willen zijn terwijl dat niet lukt en eigenlijk gewoon onmogelijk is.

Zo zonde. Want uiteindelijk zijn dat zaken die je weinig tot niets opleveren en die wel al je energie opslokken. Dat kan anders. Dit boek gaat over die tegendraadse, wat anders dan de andere, recht in je gezicht ‘cut the crap’ aanpak op weg naar een goed leven.

Dus wéér geen doorsnee aanpak van ‘in 7 stappen naar geluk’, maar een ‘down to earth’, praktische aanpak. Net zoals De Kracht van Betekenis, waarover ik hiervoor blogde.

Herken jij dit?

Je maakt je druk over of je wel het juiste doet. Vervolgens maak je je druk over het feit dat je je druk maakt over of je wel het juiste doet. Daarna veroordeel je jezelf dat je je druk maakt over de stress die je hebt of je wel het juiste doet. Of je voelt je zo schuldig over het maken van een ‘fout’ dat je je vervolgens weer schuldig voelt over dat je je schuldig voelt omdat je een fout maakt…

Kortom, je zet jezelf volledig klem. Dit noemt Mark Manson de helse vicieuze cirkel. Misschien zit je er nu zelfs in. ‘ Wat een sukkel ben ik toch dat ik mezelf steeds weer vastzet in die vicieuze cirkel!’

En hoe kom je nou uit deze worsteling?

Door het radicaal accepteren van negatieve ervaringen. Als je alleen maar bezig bent met wat je moet verbeteren, waar je in tekort schiet en hoe je je zo snel mogelijk zo goed mogelijk voelt, kun je je doel wel eens voorbij schieten.

‘Het verlangen naar positievere ervaringen is in wezen een negatieve ervaring. Terwijl daarentegen de acceptatie van een negatieve ervaring in feite juist een positieve ervaring is’

Ja, lees deze zin nog maar eens een keer….

En, klinkt dat logisch?

Radicale acceptatie

Dus Mark Manson pleit voor het goed leren omgaan, en dus ook volledig accepteren van de tekortkomingen en tegenslagen in je leven, in plaats van altijd maar positief willen zijn.
En dit doet hij op zijn hele eigen, geen-blad-voor-de-mond-nemende wijze.
Beetje de niet-lullen-maar-poetsen aanpak. Ik hou er wel van.

Dit hierboven is een van de onderwerpen die voorbij komen in het boek. Andere zijn bijvoorbeeld

  • De waarde van lijden
  • Je bent niet speciaal
  • Je maakt altijd keuzes
  • Falen is de weg vooruit
  • En dan ga je dood..

Anti-zelfhulpboek

Een ontnuchterende aanpak voor een goed leven. Zonder fluffie deken om op te vallen, maar met humor en pragmatisme en voorbeelden die je zonder schromen op je blinde vlekken wijzen.

Ook híj laat zien dat geluk bepaald wordt door waar jij betekenis aan geeft.

Wordt dus de architect van je eigen overtuigingen, kies wat je écht belangrijk vindt in je leven en geef daar je ‘fucks’ aan. Haal diep adem, lach om jezelf, ga plat op je bek en ga vrolijk verder. Mark Manson laat zien hoe je dat doet.
Voor iedereen die allergisch is voor zelfhulpboeken….

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.