Levensverhalen Zelfontwikkeling

Als optie A niet meer mogelijk is – een boek over veerkracht

optie-B-sheryl-sandberg

Optie B – Sheryl Sandberg & Adam Grant

Ze waren op vakantie in Mexico

Hij zou even gaan sporten in de gym en bleef wel erg lang weg. Toen ze hem ging zoeken vond ze hem liggend op de grond bij de loopband. Dood.
Op dat moment dacht ze dat haar leven ophield en ze nooit meer vreugde zou kunnen voelen. De schok was verwoestend en ze had geen idee hoe ze het zou redden zonder haar man, de vader van haar 2 kinderen, naast zich.

Misschien ken je haar al van het boek Lean in, dat ze eerder schreef over vrouwen in het bedrijfsleven. Ze werkt als COO bij Facebook en was 11 jaar getrouwd met haar grote liefde Dave Goldberg. En met hem wilde ze oud worden en haar kinderen opvoeden.
Die optie was in één klap weg.

Veerkracht

In dit boek deelt zij haar verhaal. Het gaat over verlies en veerkracht. Over hoe je die veerkracht kunt ontwikkelen en dat er zoiets bestaat als Post Traumatische Groei. Iets waar bijna niemand over gehoord heeft maar wat Sheryl laat zien met haar eigen verhaal en het verhaal van anderen. Groeien na een trauma en leren van verdriet.
Het gaat over wat je nodig hebt om na zo iets vreselijks toch weer vooruit te kunnen. Want dat dat kan laat Sheryl Sandberg zien. En vele anderen ook, wiens verhalen ook worden verteld om te laten zien wat zíj deden om weer betekenis te geven aan hun leven.

Ze schrijft dit boek samen met haar goede vriend Adam Grant, die psycholoog en hoogleraar is. Hij leert haar dat er concrete stappen zijn die je kunt nemen om jezelf te herpakken na een schokkende ervaring. Deze stappen worden in dit boek uitgelegd.

‘Lijden is in een bepaald opzicht geen lijden meer, zodra het een betekenis krijgt’Viktor Frankl

Van Optie A naar Optie B

Als Sheryl Sandberg in diep verdriet tegen haar vriend zegt: ‘Ik wil Dave terug!”, zegt deze: ‘Optie A is niet meer beschikbaar’. Maar hij belooft haar te helpen om het beste te maken van Optie B.
En hier beschrijft ze precies welke fases zij doorgaat in het rouwproces, waar ze allemaal tegenaan loopt en hoe zij daarmee omgaat.
Het gaat over weer leren ademhalen, de olifant uit de kamer schoppen, en het leren terug vinden van vreugde. Over het durven voelen van moeilijke, zware emoties en het jezelf weer gunnen om je goed te voelen en te genieten. En over het ontwikkelen van veerkracht, in jezelf maar ook in je kinderen. Ook geeft ze tips voor het omgaan met mensen die een trauma mee hebben gemaakt.

Wat ik leerde van dit boek

Ik heb dit boek heel snel uitgelezen omdat het mij zo enorm raakte.
Voor mij is het de perfecte mengeling van iemand die haar levensverhaal vertelt met daarnaast hele wijze lessen die je goed kunt toepassen in je eigen leven. Boeiend geschreven en natuurlijk aangrijpend -ik moest regelmatig een brok weg slikken bij het lezen over haar diepe verdriet- maar ook hoopgevend en positief.
Bijzonder pragmatisch, voor zowel diegene met het trauma, als de mensen erom heen. Door de kennis van Adam Grant en de ervaring van Sheryl Sandberg volgen er op de dramatische beschrijvingen van het verdriet en de leegte van Sheryl, de wijze lessen van Adam om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Betekenis

De laatste boeken die ik heb gelezen gaan steeds over hoe belangrijk het is om betekenis te vinden in je leven. (Zoals De Kracht van Betekenis en De edele kunst van Not giving a f*ck) Dat gelukkig zijn meer is dan plezier hebben, dat vooral zin geven aan je leven belangrijk is.
Genot zonder betekenis kan doelloos voelen, maar een zinvol leven zonder genot kan weer heel deprimerend zijn. In hoofdstuk 6 laten de auteurs zien hoe zowel betekenis als plezier belangrijk zijn voor een gelukkig leven en dat je ruimte moet maken voor allebei.

Ik vind dit een heel belangrijk boek. Een boek om steeds weer op te pakken en te herlezen om alle praktische wijsheid zo goed mogelijk in mijn eigen leven te integreren. Want verlies ervaren we vroeg of laat allemaal in ons leven en om daar zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan, is ongelooflijk waardevol.

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.