Gezond Leven

Ottolenghi – Over gekmakend lekkere groentegerechten

ottolenghi-plenty

‘Plenty’ door Yotam Ottolenghi

De kookboekengekte en waarom ik dit boek wél gebruik..

Ik zou wel eens willen onderzoeken in hoeverre men gebruik maakt van door de jaren heen verzamelde kookboeken. Volgens mij staan die namelijk in heel veel keukens te verstoffen. Een kleine rondgang langs mijn al dan niet kook-minnende vrienden leerde mij, dat zelfs de meest fanatieke hobbykok een rij nauwelijks gebruikte boeken heeft staan.

Dikke pillen van Jamie Oliver; de Indonesische Keuken; Spaanse tapas…. En dan meer recent de Vega’s; de boeken van Suiker/Gluten/Koolhydraatvrije Goeroes; en vooral veel Groenten.
Plannen waren er genoeg. En goede voornemens. Maar de uitvoering stokt bij veel mensen na een receptje of 3 uit zo’n boek gemaakt te hebben. Tot zover mijn wellicht niet geheel representatieve onderzoekje.

Ik breng het er zelf niet heel veel beter vanaf. Mijn meest gebruikte boek is een ruim 30 jaar oude multomap, die vol zit met knipsels en scheursels. Én vette vlekken trouwens.

Plenty van Yotam

Maar dat ging veranderen had ik mij voorgenomen. Ná de verhuizing van mijn kind en mét Yotam Ottolenghi. Ik had zijn kookboek al een poos in huis en was het gemiddelde van 3 recepten nog niet overstegen. Wel verlekkerde ik mij aan de mooie foto’s. Maar ja, ik ken niet heel veel kinderen die witlof lusten, dus die gebakken versie kreeg ik er niet door hier in huis.

Dus dat ging ik anders doen, want ik zou van de nood een deugd maken. Of zoiets. Ik nam mij voor 2 keer in de week een recept uit het boek Plenty voor mezelf te maken. Ik ben begonnen met de gebakken witlof….met bruine suiker in de olie gebakken.

kookboek-ottolenghi

Jummie!

Jummie!!

En daarna heb ik inderdaad wekenlang elke week een paar recepten gemaakt. Een paar aanbevelenswaardige: De Quinoasalade met tuinbonen; Groentepaella; Marokkaanse wortelsalade; Zoete aardappelkoekjes; Courgettesalade met hazelnoten; Risotto met citroen. Ik kan nog wel een poos doorgaan. De teller staat inmiddels op 21.

Aanpassen…

Een goede vriendin verzuchtte laatst, dat zij vond dat je voor de recepten uit de Plenty zo ongelooflijk veel en soms ingewikkelde ingrediënten nodig hebt.
Nee hoor, riep ik.
Wel waar, zei zij.

Het werd een welles nietes, waarna ik de recepten nog eens nader bestudeerde, inclusief mijn geschreven opmerkingen op de pagina’s (een kookboek is tenslotte een werkboek en een gebruiksvoorwerp, dus in die van mij wordt gekrast en geschreven). Ik ben inderdaad wel wat kwistig met mijn wijzigingen. Gruyère wordt geitenkaas; dragon en truffelolie laat ik overal uit omdat ik daar niet van hou; hazelnootolie wordt gewone olijfolie omdat ik die eerste veel te duur vind; paarse basilicum wordt gewoon de groene; en ingemaakte citroenschil….nou….gewoon een vers schilletje raspen kan best.

Koken is toch een creatieve bezigheid. En die groenten zijn de basis. En dát maakt het nou juist zo fijn. Ik ga maar door en door met die recepten. Ik eet meerdere malen in de week de lekkerste groentegerechten en ik smul er van. Bijkomend voordeel is dat ik behoorlijk gezond bezig ben.

Groente

Veel, en veel verschillende soorten groenten eten is gezond, daar is inmiddels iedereen het wel over eens. Dankzij deze recepten kom je ruimschoots aan goede porties. De recepten zijn zo gevarieerd en smaakvol dat ook mijn behoefte aan vlees met grote sprongen is gedaald.

129 (Ik heb ze geteld!) prachtige groenterecepten staan er in. Inclusief gekmakend verlekkerende foto’s.
Ik ben er gelukkig nog lang niet klaar mee.

En als je zelf vast aan de slag wil, is hier een van mijn favoriete recepten:

recept-yotam-ottolenghi

 

Anja Willemsen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Anja Willemsen

Anja Willemsen

Anja is een single mum. Zij woont samen met haar hond Bella (11 jaar) en heeft een dochter van 18 (studerend en op kamers).
Na ruim 20 jaar politieagent te zijn geweest, heeft zij door de trap van een paard leren vliegen, waarna zij via een wonderbaarlijke salto beland is in een burnout/depressie/whiplash/angststoornis (geef het beest een naam) en via daar in de wao èn in de polder.
Zij beraadt zich nu op wat te doen met de rest van haar leven.

4 Comments

 • Hallo Anja, ik geniet erg van je humoristische stukjes. Je inspireert me en ik heb vandaag dus een heel kookboek :Het Fairtrade Kookboek, gelezen! Dat boek heb ik al jaren in huis en daar staan me toch leuke recepten in! Regen, dus geen tuin weer, keuken in met als resultaat: een bananen/ chocoladecake.
  Hoop zo door te gaan……
  Groeten, Ria

  • Hallo Ria.
   Bedankt voor je bericht. Heeft het bij jullie geregend dan….dit voorjaar???
   Ik hoop dat de cake gesmaakt heeft. Klinkt heerlijk!!
   Groetjes,
   Anja.

 • Leuk om te lezen, ik ben eerlijk gezegd bij Ottolenghi precies daarom afgehaakt, zoveel dingen die ik niet standaard in huis heb. Je inspireert me om er een eigen draai aan te geven en het gemakkelijk te houden. Ik ga het boek meteen afstoffen!! ☼☼

  • Hallo Astrid.
   Goed idee om er een stofdoek overheen te halen. Het is zó’n fijn boek om veel én verschillende soorten groenten te eten. En eerlijk gezegd hou ik me zelden tot nooit helemaal aan een recept. Je eigen draai eraan geven maakt het veel meer tot jouw recept. Lekker!
   Succes met koken.
   groetjes,
   Anja.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.