Werk & Leiderschap

Vertel je verhaal vol passie en overtuiging – tips & tricks

spreek-als-ted

Spreek als TED – Carmine Gallo

Een idee

18 minuten.
Een rode cirkel op het podium, een zwarte achtergrond.
En een idee. Een idee dat het waard is om te verspreiden.

Iedereen heeft er wel eens een gezien. Een TEDtalk.
Een heel compact, inspirerend verhaal dat je laat kennis maken met een nieuw inzicht of idee. Een idee dat zó waardevol en vernieuwend is, dat het zo veel mogelijk mensen zou moeten bereiken.

Zelf kijk ik graag naar goede TEDtalks heb ik een heel aantal favorieten. Zoals Brené Brown over kwetsbaarheid, Elizabeth Gilbert, het verhaal van Simon Sinek: Start with why, Jill Bolte Taylor die vertelt over haar Stroke of insight. Maar er zijn er te veel om op te noemen die het echt waard zijn om te kijken.

Een verhaal dat je niet meer vergeet

Wat maakt nu dat je bij de ene lezing aan de lippen van de spreker hangt, terwijl bij de andere je aandacht al snel afdwaalt of je de video wegklikt?
Dit boek gaat over wát een TEDtalk goed maakt. Hoe wordt een lezing van 18 minuten zo gebracht, dat hij een blijvende indruk maakt? Dat hij je helemaal meeneemt en je wereld even op z’n kop zet. Dat hij je echt aan het denken zet en je bril, waardoor je naar de werkelijkheid kijkt, voorgoed verandert.

De auteur, Carmine Gallo, is voormalig nieuwslezer en correspondent voor CNN en CBS en nu communicatiecoach en veelgevraagd spreker. Om precies te leren wat een TEDtalk nu zo goed maakt, heeft hij talloze sprekers geïnterviewd en lezingen geanalyseerd. Ook heeft hij veel sprekers geholpen met het voorbereiden en geven van een goede speech. Hierdoor is hij uitstekend in staat om precies uit te leggen wat je moet doen om te zorgen dat jouw speech blijvende indruk maakt op je publiek.

Leer jouw verhaal vertellen in 18 minuten

Want daar is dit boek voor bedoelt.

Hoe kun jíj leren om een verhaal met vertrouwen, overtuiging, enthousiasme en helderheid te vertellen en zo een blijvende indruk te maken. Want goed spreken in het openbaar is een vaardigheid, een kunst die op veel verschillende plekken bijzonder waardevol is. Of je nu trainingen geeft, een presentatie doet, een product wilt verkopen, solliciteert of echt als spreker wilt werken, de tips in dit boek kunnen je helpen om met meer zelfvertrouwen en passie jouw verhaal over te brengen aan je publiek.

De drie belangrijkste factoren van een goed verhaal zijn:

  1. Het is emotioneel. Je vertelt verhaal over jezelf of een ander op een persoonlijke manier, met emotie en gevoel, zodat men zich makkelijk kan identificeren met het onderwerp.
  2. Het is vernieuwend wat je te vertellen hebt. Je brengt mensen op andere gedachten.
  3. En het is memorabel. Je vertelt het op zo’n manier, dat mensen het niet snel zullen vergeten.

Lezen en kijken en luisteren..

Deze 3 hoofdlijnen worden in het boek veel verder uitgewerkt en geïllustreerd aan de hand van talloze voorbeelden. De auteur geeft zeer praktische tips en aanwijzingen en noemt de TEDtalks waarin je kunt zien wat hij bedoelt. Hou je tablet of laptop dus bij de hand zodat je meteen in de praktijk kunt zien waar hij het over heeft.

En wat heb ik zelf van het boek geleerd?

Tips die ik kan toepassen bij het maken van mijn vlogs voor Happybooks. Daar heb ik nog een hoop ruimte voor groei zeg maar ;)…

Ooit heb ik een trainers training gedaan en ik het spreken voor een groep lag me wel, het voelde goed. Het is ook zeker mijn plan om dit veel beter te gaan leren om ooit ook op een podium een goed verhaal te kunnen houden. Dit boek geeft mij hiervoor veel praktische tips, handvatten en inzichten die meteen toepasbaar zijn.
Alle voorbeelden die voorbij komen maken het een heerlijk leesbaar boek en geven een ‘smoel’ aan de tips die hij geeft.

Dus heb jij de ambitie om te spreken in het openbaar, wil jij graag met meer vertrouwen en plezier voor een groep staan om je verhaal te doen, of geef jij al lezingen maar voel je dat het beter kan? Dan is dit een boek om te onthouden, of om natuurlijk meteen aan te schaffen en te lezen..

Kirsten Cooiman

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.