Werk & Leiderschap Zelfontwikkeling

Het nut van het muurbloempje – over introvert zijn

stil-susan-cain-introvert

Stil – door Susan Cain

De kracht van introvert in een wereld die niet ophoudt met kletsen

Heb jij het gevoel dat je anders bent dan anderen? Dat je niet snapt hoe andere mensen zich zo gemakkelijk bewegen, hun woordje doen, zich in feestgedruis storten?
En hoe meer je dit probeert, des te ongemakkelijker jij je voelt?
Tel daar ook nog bij op: bedachtzaam, rustig, graag alleen zijn, snel overprikkeld raken; grote kans dat jij introvert bent. Hallo muurbloempje!

Stil

Stil. Dat werd ik van dit boek. Grappig dat dit ook de titel is. Het is voor jou geschreven, als je introvert bent: de stille kracht, het muurbloempje, de dromer. Ik heb mijn hele leven geprobeerd om aan het extraverte ideaal te voldoen, omdat het nu eenmaal de norm is én je wordt aangeleerd om zo te handelen.
Maar ja, dat lukte niet zo goed. Waardoor ik steeds weer het gevoel kreeg dat ik faalde, mezelf minder waard vond. In dit boek vind ik eindelijk de antwoorden waarom het niet lukte.

Herkenning

Ik ben nu eenmaal anders! Net als zo’n 30% van de bevolking dat is. Halleluja! Ik ben niet minder waard, ik mag het gewoon anders doen. En dat wordt heel goed duidelijk gemaakt in dit boek.

Susan Cain heeft ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek verzameld en gebundeld. En het is allemaal heel fijn leesbaar verwerkt met verhalen en ervaringen van introverte personen. Ongelooflijk hoeveel onderzoek er is gedaan naar gedrag en gedragspatronen. En weet je? Het extraverte ideaal blijkt helemaal niet zo ideaal te zijn! Hoe kan het dat niemand dit weet?!

Introversie onderschat

‘Te veel vertrouwen op extraverte mensen levert overmoedigheid op’, zegt Susan Cain. Volgens verschillende bronnen is zelfs de financiële crisis ontstaan door teveel bravoure. En ik maar denken dat ik altijd de zeurpiet ben als ik aankom met mijn tegenwerpingen. Nee dus, ons gezonde portie verstand is belangrijk! Jij hebt het vermogen om een stap verder te denken en problemen te tackelen. Dat is gewoon een talent dat niet iedereen heeft.

Boodschap én uitdaging

En dit is ook precies de boodschap van het boek: ga echt op zoek naar je talenten. Probeer niet te veel aan het extraverte ideaal te voldoen (al zou je het willen, grote kans dat het je niet lukt omdat je brein en zenuwstelsel nu eenmaal anders is aangelegd). Draag je talenten uit, laat zien wat jij te bieden hebt. En dat is een heleboel!

Maar…. Dat is meteen ook de uitdaging van de introvert. Hij is niet zo gericht op zichzelf zichtbaar maken, wil niet altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. En daar pleit ik voor: laten we met zijn allen gaan staan voor wat wij te bieden hebben. Want als je dat niet doet, worden jouw talenten over het hoofd gezien. En dat is gewoon jammer.

Deel je talenten op jouw manier

Dus ben gewoon dat muurbloempje, doe waar jij gelukkig van wordt, maar laat vervolgens wel weten wat jij te bieden hebt. Wel op je eigen manier graag!

Naast uitgebreid onderzoek krijg je tips hoe je dit doet, en kun je jezelf testen in hoeverre jij introvert bent. Je leert hoe je je soms net even wat extraverter gedraagt, als het nodig is. Maar ook hoe je je introverte kinderen grootbrengt, én hoe je praat met extraverte mensen. En wel op die manier dat ze je horen en zien.

Ik weet zeker dat ik dit boek nog vaak even opensla op het moment dat ik het nodig heb. Bekijk ook haar Ted Talk op Youtube over de kracht van de introvert. Grote kans dat haar verhaal ook bij jou veel herkenning oproept. En als het niet over jezelf gaat, dan is er ongetwijfeld wel iemand in je omgeving die introvert is en die je hierdoor beter gaat begrijpen!

Marlie Franssen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marlie Franssen

Marlie Franssen

Marlie heeft jarenlang aan haar ‘zekerheden’ vastgehouden. Eén ding is zeker: ze was in een burn-out beland als ze was doorgegaan.
Door te onderzoeken en diep in haar hart te kijken, kwam ze er achter dat ze onwijs goed is in het luisteren naar mensen. En ze te coachen op hun gedachten die hen gevangen houdt. Verhip, een talent! (Werd vroeger niet verteld dat ze niet zo stilletjes moest zijn?)
Nu coacht ze mensen die (weer) de regie over hun eigen leven willen nemen. En deelt ze haar passie voor lezen en schrijven. En boeken; échte boeken hè.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.