Gezond Leven

Stop met slecht slapen, ongezond eten en stilzitten

Eat Move Sleep – Tom Rath

Het boek ‘Eat Move Sleep’ oftewel ‘Eet, Beweeg, Slaap’ van Tom Rath is echt een topper(tje). Het draait om de basisbehoeften van je lichaam (en dus je brein), die je niet moet negeren. Eten, bewegen en slapen, that’s it. Een compact boek dat je doet inzien dat het leven eigenlijk heel simpel is. Het veranderen van je huidige gedrag, daar zit ‘em de grootste uitdaging. Ik deel met jou hoe dit boek mij heeft geholpen, hoe ik veranderingen heb doorgevoerd en wat het mij heeft opgeleverd.

Kleine beslissingen

Het boek bestaat uit 30 hoofdstukken en heeft een fijne structuur. En elk hoofdstuk heeft een sectie Eat, Move en Sleep.

De titels zeggen het eigenlijk al, kijk maar:

Hoofdstuk 1 The Basics

  • EAT: Forget Fad Diets, Forever
  • MOVE: Make Inactivity Your Enemy
  • SLEEP: Sleep longer to Get More Done

Hoofdstuk 4 Break The Cycle

  • EAT: Sugar is the Next Nicotine
  • MOVE: Substitutes Are a Nicotine Patch (pleister)
  • SLEEP: Take Two Every Twenty

Hoofdstuk 22 Looking Good

  • EAT: Get a Tan from Tomatoes
  • MOVE: Look Younger With Each Step
  • SLEEP: Sleep to Impress

“Het gaat erom dat je steeds kleine beslissingen maakt. Die op lange termijn cruciaal voor je gezondheid en productiviteit zijn” – Tom Rath

Maar wat ik eigenlijk nog het allerbeste aan dit boek vindt, is dat het zo simpel is. En dat we dat nog wel eens vergeten. Hoe simpel het leven eigenlijk is. Want we hebben het zo druk. Correctie: we maken het onszelf vaak zo druk. NO MORE!

Energie en Franse kaas

Als ‘book lover’ gebeurt het namelijk nog wel eens dat ik helemaal in een boek zit en opeens is het 2 uur later, oeps! Dat had ik als kind al, terwijl ik – na bedtijd – stiekem onder de dekens las.

Maarrrr, als ik te laat naar bed ga, heeft mijn lichaam de dag erna letterlijk een energietekort. En dus meer behoefte aan het aanvullen van de energievoorraad, oftewel: SNACKS. En dan vooral van dat vette, zoute en verboden voer.

Het kaliber chocola, chocola en nog een stuk chocola. En kaas. Brood met Hollandse kaas. Of Franse kaas. Wijn ook fijn. Witte wijn. Met kaas. En he, is bestaat tegenwoordig ook speciale chocola voor bij de wijn. Help!!

Snack attacks

Als ik wel goed en lang genoeg geslapen heb, dan ben ik de dag erna helemaal niet met eten of honger bezig. En dat is fijn. Dat scheelt mijn hoofd een heleboel keuzes maken, oftewel ik bespaar energie. Ik kan mij op de belangrijke zaken richten en veel makkelijker focussen en concentreren.

Ik krijg inderdaad meer gedaan de dag erna. Heb geen snack attacks, én ik ben een stuk leuker mens. Zonder ‘hanger’ aanvallen (hungry + anger = hangry) 😀

“Small choices change everything” – Tom Rath

En ja, bij mij begint het dus bij het bewust maken van de keuze om op tijd naar bed te gaan.
Small choice, huge impact.

Krachttraining

Sinds september 2015 ben ik veel meer gaan bewegen. Ik heb een stappenteller en ik wandel wat vaker een rondje buiten na de lunch. Ik train elke week met een personal trainer. We boksen en doen krachttraining. And I love it, wie had dat ooit gedacht?!

Dat ben ik niet per se door dit boek gaan doen, maar ik kreeg dit boek wel een maand ervoor in handen. Onbewust heeft het dus zeker impact op mijn brein gehad.

Het boek heb ik overigens lekker lui, liggend op de tuinbank gelezen. En erna heb ik er af en toe nog eens doorheen gebladerd. Ter inspiratie.

Voel je fit

De directe aanleiding voor het sporten was dat ik een knieoperatie had gehad, en 12 maanden later nog steeds niet helemaal fit was. Ik wilde heel graag weer teamsporten gaan doen en skiën, maar op dat punt was ik nog niet.

Nu ik elke week intensief sport voel ik mij fitter, sterker, en snap ik nu wat ‘feeling whole’ is. Ik voel mij nu letterlijk van top tot teen verbonden. Van m’n kruin tot aan mijn kleine teen.

Omdat mijn ‘core’ nu zo sterk is, durf ik ook veel meer. Ik vertrouw op mijn lijf en ben veel blijer met mijn lichaam. Ik heb dit jaar geskied zoals nooit tevoren, ik tennis competitie en speel zelfs weer hockey.

Het feit dat ik mijn kruisband volledig doorscheurde was achteraf gezien dus eigenlijk een groot cadeau. Anders had ik mijn levensstijl niet zo drastisch veranderd.

10 jaar jonger

Het boek geeft natuurlijk gewoon aan dat als je gezond eet, meer beweegt en meer slaapt, dat je er vanzelf beter uitziet. Nou, ik ben het levende bewijs: ik straal als ik in de spiegel kijk. En ik voel me 10 jaar jonger. Dus eigenlijk zou de titel ‘Eat, Move, Sleep & Shine’ moeten zijn, haha.

Kleine veranderingen

Wekelijkse krachttraining, op tijd naar bed en goede voeding heeft een ‘huge’ effect op mijn leven gehad, en hoe ik in mijn bedrijf sta. Ik heb mijzelf beter leren kennen door elke week te trainen. En het geeft mij energie.

Nu snap ik waarom al die super succesvolle mensen zoveel sporten, het liefst om 6 uur in de ochtend. Ik ben nog even aan het voelen of dat ook iets voor mij is. Ik weet het nog niet. To be continued. Als het wel wat is, dan vertel ik je gauw meer over mijn ‘miracle mornings’. Of niet 😉

Kortom, ik vind het boek ‘Eat Move Sleep’ een aanrader. Alleen nu je deze blog hebt gelezen, hoef je het boek eigenlijk niet meer te kopen. Of juist wel, haha. Ik zou zeggen: besteed je geld – naast boeken – ook aan goede voeding, een paar kekke sportschoenen en een nieuwe wekker.

Florien van Basten Batenburg

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm! (Dit boek is tot nu toe alleen in het Engels verkrijgbaar, dus zoek goed naar de juiste en betaalbare uitgave)

Over de auteur

Florien Van Basten Batenburg

Florien Van Basten Batenburg

Florien van Basten Batenburg is schrijfster van een bestseller, blogger, co-creator, book & story coach & business mentor voor vrouwelijke coaches en food & lifestyle onderneemsters die meer vrijheid in hun leven willen. Want ik geloof dat wanneer je doet wat je écht wilt doen, je een gelukkiger leven vol vrijheid, verbinding en flow hebt. Create a bizz & life you love!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.