Spiritualiteit

Troostrijke tranen – van verdriet naar veerkracht

marianne-williamson-tears-to-triumph

Troostrijke tranen – Marianne Williamson

Spiritually we are programmed to be happy

Smachtend verlangen naar liefde

In de stilte van de ochtend oefen ik kundaliniyoga en meditatie. Hier voel ik in stilte een intense vrolijkheid voor de avonturen van mijn nieuwe dag. Als ik mijn kinderen zie, begroeten we elkaar met een kus. Ik smacht naar hun geur en onze omhelzing. Zij verlangen naar mijn lach, liefde en vrolijkheid op hun pad. Ik koester ieder moment waarin we bij elkaar zijn en liefhebben.

Ik schrijf je om je te inspireren het nieuwe boek van Marianne Williamson te lezen: Troostrijke tranen. Marianne Williamson is auteur van spirituele en psychologische boeken die wereldwijd gelezen worden, zoals o.a. ‘Terugkeer naar liefde’, ‘365 wonderdagen’ en ‘Betoverende liefde’.

Troostrijke tranen beschrijft de kans depressie en angst te overwinnen met normalisatie van menselijk verdriet door de spirituele betekenis te leren zien. Verdriet of een moeilijke periode in je leven is een kans te groeien, zonder het verdriet en de angst weg te drukken of met medicijnen scherpe randjes eraf te halen. Ik vertel je er hieronder meer over. Vooral is het een boek over ons smachtend verlangen naar liefde en de mogelijkheid die te vinden in gelukkige gedachten. Verlichting vinden in een nieuwe tijd.

Als mens weet je dat liefde en lijden dicht bij elkaar liggen. Al direct na de omhelzing van mijn kind kan de eerste traan vloeien op onze dag.

Liefde als medicijn voor jouw Hero’s journey

In ieder mens bestaat een tweedeling: je ego en je ziel. Je op angst gebaseerde ego veroorzaakt jouw lijden. Je ziel geeft je zingeving, rust, vergeving en liefde. Daarin ontstaat verlichting. Door liefde en tijd te geven aan jezelf en anderen, vallen geven en ontvangen samen als medicijn voor verdriet.

Niet ieder verdriet is een depressie

Ieder mens kent verdriet. Diep verdriet is koorts van de ziel. Die koorts gaat pas liggen als verdriet er mag zijn, net als bij kinderen. Rouw kan deel zijn van je transformatieproces. Marianne Williamson stelt, vanuit de vraag of depressie nu wel of geen ziekte van het brein is, dat niet iedere depressie antidepressiva nodig heeft.

Niet iedereen die door een zware periode heen gaat is ziek. Rouwen en tranen over verlies in het leven zou niet vermeden moeten worden, maar geaccepteerd en omarmd. Zo is een scheiding geen ziekte, trauma uit je kindertijd of rouwen om het verlies van een geliefde ook niet. Menselijke gevoelens beleven is eerder een teken van liefde. Liefde voor wat je ontnomen is, je onschuld, van iemand van wie je van houdt, je vertrouwen.

Stel dat je gevoelens van verdriet passend zijn en zelfs precies wat je nodig hebt om te kunnen herstellen? De vraag ‘hoe kan ik zo snel mogelijk van deze pijn afkomen’ helpt je niet. De wijste vraag die je kan stellen is: Wat vraagt deze pijn mij te begrijpen?

OUR PURPOSE on the earth is to see every moment as an opporunity to love

Iedereen is op een spiritueel pad, alleen niet iedereen weet het

Marianne Williamson beschrijft bijzonder mooi over de overeenkomsten tussen het Boeddhisme, Jodendom, Christendom, Islam en Hindoeïsme en de levens van Moses, Jezus en Buddha.

De samenhang tussen alle thema’s, ook vanuit inzichten van Karl Jung, Joseph Cambell, Elizabeth Kübler Ross of ‘A course in Miracles’, vind je in de zoektocht van ieder mens op zoek naar de liefde. Dat is ook waar ik, jij en onze kinderen naar hunkeren, de liefde. Liefde is ook wat we zijn.

Ieder moment zien als een kans lief te hebben

Je gedachten zijn je hulpbron. Iedere gedachte en fluistering brengt ons dieper tot liefde òf dieper in angst en lijden. Je ego floreert bij zelfanalyse. Het ego vind je zielig en houdt van slachtofferschap. Zeker ook in je moederschap. Dat versterkt je lijden. Als je liefdevolle gedachten hebt, kun je liefhebben en vrij zijn. Iedereen is in staat tot die transformatie. Dat heeft de wereld nodig. Compassie is je grootste kracht. Dit is direct van invloed op geluk.

Het boek heeft diepe indruk gemaakt. Iedere zin heeft het nodig nog eens herlezen te worden. Het bracht mij tranen, aha-momenten en een groot inzicht. Liefde en geluk zowel in mijn ego als in mijn ziel. Dit boek is bijzonder.

Vandaag mediteer, dans en lach ik èn laat ik een traan van ontroering. Dans je met me mee?

Met al mijn liefde, Marianne

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marianne Oude Nijhuis

Marianne Oude Nijhuis

Marianne Oude Nijhuis is orthopedagoog en schrijver. Marianne helpt moeders in verbinding te zijn met haar kinderen en zichzelf, zodat zij meer rust, acceptatie, geluk, liefde en dankbaarheid kunnen ervaren. In je moederschap kun je groeien en je kind leren zien om wie jullie werkelijk zijn. Zeker als je moederschap of je kinderen meer van je vragen dan je ooit had kunnen voorzien.

3 Comments

 • Zeer benieuwd naar dit boek .moet even geduld hebben voor de Nederlandse vertaling maar het ziet er erg goed uit als ik het blog zo lees .ben blij dat ik deze site ben tegen gekomen .

  • Dag Rene,
   Wat leuk om te horen dat je blij bent met deze site! Ik hoop dat je heel veel boeken tegenkomt die je raken en inspireren! Tot nu toe heb ik helaas nog niet gezien dat ze dit boek in het Nederlands gaan vertalen, maar als je van dit soort boeken houdt, is het erg de moeite om je te storten op het lezen van de Engelse versies. Er worden zo veel prachtige boeken geschreven in het Engels die nooit worden vertaald…
   Hartelijke groet en veel leesplezier,
   Kirsten Cooiman

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.