Spiritualiteit

The Wonderfully Weird Woman’s Manual

wonderfully-weird-womans-manual-esther-de-charon

The Wonderfully Weird Woman’s Manual – Esther De Charon De Saint Germain

Over het vinden van je eigen handleiding- Je bent niet gek en niet alleen!


Een bomvolle boekenkast met boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen; allerlei verschillende (niet afgemaakte) opleidingen; een vreemd en kronkelig carrière pad; meer interesses dan waar je tijd voor hebt; alleen moeten zijn om jezelf weer op te laden; snel overprikkeld zijn; niet tegen oppervlakkig gepraat kunnen; (te) diep nadenken over een heleboel onderwerpen, soms slimmer zijn dan goed voor je is…..
Herken je dit?
Dan is dit een boek voor jou!

Kippenvel

“How to Thrive & Bloom when you’re Fiercely Bright, Feel too Much and Have Way too Many Passions”

Ik zal hier heel eerlijk zijn. De termen hoog sensitief en renaissance soul zeggen mij niet zoveel. Dat komt wellicht omdat ik een allergie heb voor labels en te vaak mensen heb gehoord die zeggen: ‘Ja, maar ik ben hoog sensitief! Dus dit is niet goed voor mij/ wil ik niet/ kan ik niet tegen ‘, en vul maar in.

Maar toen kreeg ik dit boek van onder ogen. En ik begon te lezen…
Esther De Charon De Saint Germain heeft een handleiding geschreven voor de, zoals zij het zelf noemt, ‘Highly Sensitive Renaissance (= multi-passionate) Soul’. Ofwel, de hoog sensitieve, multi-gepassioneerde ziel. Een hele mond vol.
En hoewel ik dus niet van vakjes houd, had ik regelmatig kippenvel of zat ik met een brok in mijn keel. Okay, met de tranen in mijn ogen. Shit! Hier herken ik toch wel heel veel in!

Bescherming

Het boek begint met het verslag van een gesprek van Esther met een klant. Veel herkenning. Vervolgens geeft ze een duidelijke uitleg bij de termen; heel nuttig voor als je daar niet zo in thuis bent. Daarna komt er een test. Oei, hier moet ik wel vaak met JA antwoorden.

Vrij in het begin vertelt Esther ook iets waarbij ik meteen aan mijzelf moest denken:
“ They are kind. Although as long as the protective layer is still on, they are far from affectionate. They can be pretty mean-spirited and have the vocabulary to kick your ass. Big Time. I know this because I’ve been that highly unkind, very sensitive person for man years.”
Hmmm, de woorden ‘niet lief’ en ‘kattig’ zijn in mijn leven ook wel heel regelmatig gevallen…

Vervolgens lees ik het boek (bijna) in één ruk uit.

Hoofd vs Hart

Op de lagere school was ik creatief, maar ook behoorlijk slim. Dus ging ik naar het gymnasium en daar was heel weinig ruimte voor creativiteit en werd vooral de ratio beloond. En zo ging ik mij richten op mijn hoofd in plaats van op mijn hart, mijn creativiteit en mijn diepste verlangens.
Daardoor werd het hoofd steeds bevestigd en beloond en dit is precies het proces dat Esther in het boek beschrijft. Hoe het kan gebeuren dat je op die manier jezelf kwijt raakt. Jezelf niet meer herkent en niet meer kan voeden met de dingen die je doet omdat je alleen je hoofd gebruikt en je hart niet volgt.

Dat is wel lekker veilig, want je hart volgen is vaak een heel eng pad. Als het over het gevoel gaat is het namelijk een stuk moeilijker om het ‘goed’ te doen. Dan kom je keihard je perfectionisme tegen. Gelukkig heeft Esther daarover ook hele wijze dingen te zeggen…

De handleiding

Die handleiding over mij, over hoe te leven met veel interesses en mogelijkheden, een grote alertheid en gevoeligheid en een hoofd dat van alles wil , die heeft Esther nu geschreven.

Haar schrijfstijl is zo fijn. Ze spreekt je direct aan en je moet wel luisteren. Haar Engels is impeccable en prachtig en leest heel makkelijk weg. Er zijn mooie woordspelingen en humor die maken dat het luchtig blijft hoewel het echt diep gaat.

wonderfully-weird-womans-manual-angelEr staan kleurrijke en passende afbeeldingen bij de tekst die meteen je creatieve ziel aanspreken en je misschien wel stiekem naar een doos kleurpotloden doen verlangen.

Welk gevoel had ik na het lezen van het boek?
Opluchting. Ik ben niet de enige. Misschien is er toch niets mis met me. Ik probeerde mezelf in een vakje te duwen waar ik niet in paste en maakte mezelf daarmee ongelukkig. Dat hoeft dus niet. Het kan echt anders. En dit boek helpt je om dat zelf ook te gaan voelen en te leven.

Het laat je zien hoe belangrijk het is om creatief bezig te durven zijn. In welke vorm dan ook. Dat helpt je om bij je ziel te komen en die te laten spreken en zingen. Die ziel die werd weggedrukt door je grote hoofd vol gedachten..

Kirsten

Dit boek is alleen verkrijgbaar als ebook en online te koop via deze link. (dit is geen affiliate link en Happybooks krijgt hiervoor ook geen vergoeding)

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.