Groene Wereld

Tiny Houses – Minder huis, meer leven

tiny-houses-monique-van-orden

Tiny Houses – Minder huis, meer leven – Monique van Orden

Leven op 20 m2

Jaren geleden ontdekte ik voor het eerst het fenomeen Tiny houses.
Op internet zag ik toevallig een video voorbij komen van iemand die er een gebouwd had (zoals deze) en enthousiast vertelde over hoe zij nu woonde en waarom ze dat deed. Die eerste keer dat ik zo’n klein, handig, knus en duurzaam huisje zag, ging het bij mij al ontzettend kriebelen. De eenvoud van leven en de vrijheid die dat oplevert, daar gaat mijn hart meteen sneller van kloppen.

tiny-house-bilthoven

foto door Bluemonque

Maar jemig, 20 m2 is wel heel erg klein! Dus het idee om daarin te wonen, daar moet ik wel even aan wennen…

Overgewaaid en steeds bekender

Het wonen in een Tiny House is begonnen in de VS en inmiddels overgewaaid naar Nederland, waar het steeds meer voet aan de grond krijgt. Je hebt ze waarschijnlijk al wel eens gezien op TV, in de krant of op internet: die schattig uitziende minihuisjes, gebouwd om fulltime in te wonen. Meestal staan ze op wielen (Tiny House On Wheels THOW) zodat je ze met je mee kunt nemen als je wilt verhuizen.
In Nederland is Marjolein in het klein één van de eerste, officiële bewoners van een Tiny house.

Marjolein-in-het-klein

Marjolein in het klein, foto Alexander Sanchez

Zij heeft met haar blogs, website en stichting Tiny House Nederland gezorgd dat het fenomeen steeds meer aandacht krijgt in ons landje. En ook serieus wordt genomen want het wijkt nogal af van het gebaande pad en dat vergt wat aanpassingsvermogen van de samenleving en de overheid.

De auteur van dit boek, Monique Orden, is vice-voorzitter bij de stichting THN en geeft samen met Marjolein workshops over het wonen in een Tiny House. Nog niet zo lang geleden heb ik zelf deze workshop gevolgd. Ik ben namelijk steeds serieuzer aan het onderzoeken of een Tiny house iets voor mij is. (En ja ik merk dat ik er steeds dichter naartoe groei.. :)).
Nu heeft Monique dit prachtige boek geschreven over Tiny houses in Nederland, waar ook haar eigen tiny house in voorbij komt.

Marjolein-in-het-klein-tiny-houses

Tiny House Marjolein in het klein

Tiny houses, niet voor iedereen

Het wonen op 15 tot 50 m2 zal zeker niet iedereen aanspreken, dat begrijp ik heel goed. Maar als je nieuwsgierig bent naar wat mensen beweegt om het wel toen doen en meer wilt weten wat het allemaal inhoudt, is dit boek een absolute must om te lezen.
Zelf had ik het binnen een dag uit en werd er nog enthousiaster door!

tiny-house-rotterdam

foto door Bluemonque

De verhalen van 25 mensen die de stap naar heul erg klein wonen al hebben gezet komen hier uitgebreid aan bod. Jonge stellen, alleenstaanden en gezinnen, het kleine, duurzame huisje wordt door een grote verscheidenheid van mensen omarmd. De redenen om ‘tiny’ te gaan zijn wisselend, maar komen meestal neer op goedkoper, duurzamer en eenvoudiger willen leven en wonen. Het leven simpeler maken zodat je meer geld en tijd over hebt voor ervaringen in plaats van meer spullen. Je ecologische voetafdruk drastisch verkleinen is ook een belangrijke motivatie voor deze ‘grote’ stap.

Wat kun je verwachten van het boek?

In het boek staan, zoals gezegd, de verhalen van 25 bewoners met een heleboel afbeeldingen erbij, wat het boek uiteraard nog aansprekender en leuker maakt. Wat ik zo bijzonder vind is, dat je zelfs op 20 m2 nog zoveel verschillende huisjes kunt creëren. De creativiteit wordt enorm aangesproken als je alles op een heel kleine oppervlakte moet doen en het zo efficiënt mogelijk wilt indelen, en dat is duidelijk te zien.

tiny-houses

foto Bluemonque

Verder komen er tussen al deze verhalen door zaken voorbij waar je mee te maken krijgt als je besluit in een Tiny house te gaan wonen. Je zult moeten ‘ontspullen’, bedenken wat voor jou het meest ideale ontwerp is, wat jíj nodig hebt om lekker te wonen. Want dat is natuurlijk zo mooi aan het zelf ontwerpen: je kunt het helemaal aanpassen aan jouw wensen en behoeften. Ga je het zelf bouwen of ga je het laten bouwen, en waar zet je het vervolgens neer. Genoeg zaken om uit te zoeken en dit boek kan je daarmee goed op weg helpen.

Kortom, een mooi uitgegeven boek vol inspiratie, verhalen, foto’s en praktische informatie voor Tiny house geïnteresseerden en nieuwsgierigen die meer willen weten over klein en duurzaam wonen.

Goed doel

Van de opbrengst van het boek gaat 10% naar de stichting Tiny House Nederland. Op die manier kunnen zij zich blijven inzetten voor het beter mogelijk maken van wonen in zo’n ienieminihuisje in Nederland. Dat lijkt me een prima plan! Binnenkort komt er zelfs een eigen ‘funda’ website voor Tiny Houses, tinyfindy.nl

Kirsten Cooiman

PS – Als je ook erg enthousiast bent over klein en duurzaam wonen, kun je hier blogs van Happybooks lezen over ontspullen, minder afval creëren en ‘groener’ eten. Een heel goed begin om toe te groeien naar een Tiny house!

Ja, ik wil dat boek!

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.