Column

Waar je ook gaat….

anja willemsen

Daar ben je..

Het moet ruim 10 jaar geleden zijn, dat mijn bedrijfsarts mij vroeg: “Zou mediteren iets voor jou zijn?”

Op dat moment voelde ik mij al een tijd niet al te best, dus het kon mij niet schelen wat ik moest doen om mij beter te voelen. Ik was bereid om alles te proberen. Als het maar hielp.
Mediteren had ik nog nooit gedaan. Veel sporten, dat wel. Schema’s draaien en niet zeuren maar vooral doorrrrgaan!

En Yoga. Had ik ook gedaan. Zwangerschapsyoga. Eén les heb ik uitgezeten, want ik vónd het me toch een partij zweverig. En raar. Ik hoor het mijn yoga-juf nóg zeggen…plotsklaps en halverwege de les:

Voellll je baaaaarmoedermonnnnd!!”

Ik opende verschrikt mijn ogen en keek om mij heen om te zien wat mijn zwangere collegae-yogi met deze informatie gingen doen. Maar de zaal was in serene rust. De dames zaten allemaal nog steeds met gesloten ogen en met hun handen op hun gelotusvouwde knieën.

Maar goed, ik dwaal af.

Mijn bedrijfsarts gaf mij dus een adres en ik meldde mij bij een meditatiegroep van een stuk of 10 vriendelijke mensen. Zij mediteerden onder leiding van een dame, die mij na een uur zachtjes toefluisterde: “Is dit wel iets voor jou denk je? Anders kan ik je nog een goed boek aanraden.”

Om een lang verhaal eerst maar eens kort te maken: ik ben met het boek naar huis gegaan. Want ik vond het erg moeilijk, dat mediteren. Ik hield het bij elkaar nog geen minuut vol om rustig mijn adem te volgen. Spaans benauwd kreeg ik het en de onrust nam met sprongen toe. Sterker nog, het zweet brak me geregeld uit.

Niets voor mij, zowel yoga als meditatie niet, dat wist ik wel zeker….

‘Waar je ook gaat daar ben je’ heette het boek. Van de auteur Jon Kabat-Zinn, wie kent hem niet, de grondlegger van de mindfulness. Dit was één van zijn eerste boeken (1994).

Ik ben het boek gaan lezen en ging er af en toe wat oefeningen uit doen. Misschien is hiermee toch wel een zaadje geplant.

Er volgden wat ‘pittige’ jaren en mijn smaak voor boeken verschoof langzaamaan van Stephen King naar Thich Nhat Hanh en Matthieu Ricard. Ik ging meer boeken over meditatie lezen, heb een uitgebreide mindfulness-cursus gedaan en heb de yoga herontdekt (hatha en kundalini). Ik probeer inmiddels met wisselend succes een dagelijkse gewoonte van het mediteren te maken. Op mijn eigen manier. En als dat dan weer eens een poosje lukt (lees: dat ik het elke dag een kwartier doe) dan ben ik reuze tevreden.

Wat kan een leven toch veranderen. Door wat je meemaakt, leest, leert, ziet en soms pas later gaat begrijpen en waarderen. Zo ook mijn gevoel over het nut van meditatie.

Overigens heb ik één van de belangrijkste lessen uit al die boeken die ik gelezen heb goed in mijn oren geknoopt: ‘Wees vooral lief voor jezelf’. En daarom mediteer ik nooit in een lotushouding, maar lekker zittend in een fijne stoel. Mét zachte kussens in mijn rug.

Anja Willemsen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

 

Over de auteur

Anja Willemsen

Anja Willemsen

Anja is een single mum. Zij woont samen met haar hond Bella (11 jaar) en heeft een dochter van 18 (studerend en op kamers).
Na ruim 20 jaar politieagent te zijn geweest, heeft zij door de trap van een paard leren vliegen, waarna zij via een wonderbaarlijke salto beland is in een burnout/depressie/whiplash/angststoornis (geef het beest een naam) en via daar in de wao èn in de polder.
Zij beraadt zich nu op wat te doen met de rest van haar leven.

2 Comments

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.