Groene Wereld Zelfontwikkeling

Weg met de warboel

weg-met-de warboel

Weg met de warboel – Karen Kingston

Het boek ‘Weg met de warboel, ontdek de kracht van een opgeruimd leven’ van Karen Kingston heeft mijn blik op opruimen en schoonmaken voor altijd veranderd. Het heeft het een diepere betekenis gegeven. Waardoor ik veel gemotiveerder ben om dagelijks op te ruimen, schoon te maken en weg te gooien.

Aantrekkingskracht

Ik zag het boek anderhalf jaar geleden bij de Action liggen en kocht het samen met een boek over mediteren. Waarom? Het boek trok aan mij. Zoals wel meer boeken doen. En dan is het altijd een boek dat ik nodig heb. Thuisgekomen bladerde het door en zette het in de kast.

Divine Timing

Twee maanden geleden trok ik het uit de kast en begon het te lezen. En al snel zat ik er tot mijn nek in. Jaaa, dit was wat ik NU nodig had. En de grap was, ik snapte nu ook waarom ik het boek nu pas aan het lezen was. Ik was er klaar voor om op te ruimen.

En niet zomaar op te ruimen. Nee, ik ging mijn vliering opruimen. Een muffe, stoffige vliering waar wel 20 dozen stonden, waar ik 9 jaar lang niet naar had durven omkijken. Spullen van mijn ouders en hun voorouders, die ik een voor een moest gaan bekijken. En dan steeds weer beslissen wat wel en wat niet zou blijven.

Ongehoorzaam kind

Met trillende benen klom ik de vlieringtrap op. En boven aangekomen vloog het mij letterlijk naar de keel. Ik zag als eerste een pop van hout liggen, die bij mijn ouders met kerst opgehangen werd. Een pop van een paar euro. Maar voor mij was het zo veel meer dan een pop: het was alsof ik mijn ouders niet gehoorzaamde als ik hun spullen zomaar weggooide. Ik voelde mij dus weer een soort klein kind, dat bang was om straf te krijgen.

Liefdevol loslaten

Ik ademde diep in en deed de pop in een vuilniszak. En besloot dat een muziekje het opruimen wat leuker en lichter zou maken. Lang leve het nummer ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake 😀

En met de tip van Marie Kondo – die ik van een kennis kreeg – om elk boek of ding te bedanken en liefdevol los te laten, hielp mij enorm om echt door te pakken.

Energie

Dit boek was voor mij de stap die ik nodig had. Het boek liet mij inzien dat al die spullen een heleboel oude overtuigingen waren, die ik op te ruimen had. Het deed mij ook inzien dat het mijn energie blokkeerde. Zoals Karen schrijft: het Engelse woord ‘clutter’ stamt dan ook af van het Middeleeuwse woord ‘clotter’ wat samenklonteren betekent. Vastzitten.

Dat rommel een energieblokkade is, dat snapte ik al wel. Maar dat de plek in je huis ook heel bepalend was voor welk deel van je leven niet zo lekker liep, dat vond ik intrigerend.

Feng wat?

En ja, ik kende de term Feng Shui heus wel. Maar snapte nooit helemaal wat het nou was. Totdat ik dit boek in handen kreeg. Met een praktisch en eenvoudig diagram – een ‘bagua’ – laat Karen Kingston je zien waar de rommel in je huis voor staat. En dat zelfs de plek in je huis waar de rommel lift, je leven beïnvloed. Op alle vlakken: succes, relaties, geluk, gezondheid, creativiteit, financiën en carrière.

Having fun

Opruimen was nog nooit zo leuk. En weet je waarom? Omdat dit boek van opruimen en schoonmaken een ‘meaningful’ activiteit maakt. En op het moment dat iets voor mij een diepere betekenis heeft, dan ben ik super gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan.

“De manier om mensen met warboel te helpen is om hun zienswijze te veranderen. Laat ze zien hoe ze hun zienswijze kunnen veranderen en hun overtuiging kan dan ook veranderen”

Karen Kingston benoemt verschillende soorten warboel:

  • warboel van tijd
  • warboel van papier
  • lichamelijke warboel
  • mentale warboel
  • emotionele warboel
  • spirituele warboel

En dat ik het nu pas ging lezen, klopte helemaal. Ik was er nu pas klaar voor om echt los te laten. Spullen, overtuigingen en rommel. In ruil voor ruimte, energie en een frisse blik.

Daaag Franse slag

Waar ik vooral een voorstander van de Franse slag was, merk ik nu dat ik daar zelf moeite mee krijg. Ik wil ruimte, licht en mooie spullen om mij heen. Zodat ik mij goed voel en de energie in huis stroomt.

Ik ben er nog niet. Mijn administratie, mailbox en werkkamer zijn een stuk netter, maar het kan nog veel beter. Zolang ik het ‘meaningful’ voor mijzelf maak, is ‘space clearing’ iets waar ik energie van krijg en plezier in heb.

Karen Kingston heeft mijn blik op rommel en opruimen dus volledig omgekeerd. Ik vind opruimen nu makkelijker, leuker en van betekenis. Het geeft mij lucht en energie. Karen Kingston heeft mijn overtuigingen rondom opruimen veranderd. En daarom vind ik het een geweldig boek!

Florien Van Basten Batenburg

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Florien Van Basten Batenburg

Florien Van Basten Batenburg

Florien van Basten Batenburg is schrijfster van een bestseller, blogger, co-creator, book & story coach & business mentor voor vrouwelijke coaches en food & lifestyle onderneemsters die meer vrijheid in hun leven willen. Want ik geloof dat wanneer je doet wat je écht wilt doen, je een gelukkiger leven vol vrijheid, verbinding en flow hebt. Create a bizz & life you love!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.