Werk & Leiderschap

Werkweek van 4 uur – genoeg verdienen met minimale inspanning

werkweek-van-4uur-tim-ferriss

Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

De titel

In de boekhandel heeft het meteen mijn aandacht. VIER uur per week werken, wie wil dat niet?
Hoewel de titel me te mooi lijkt om waar te zijn, ben ik wel nieuwsgierig. Want de schrijver beweert namelijk dat je van een fulltime baan of ondernemerschap over kunt gaan naar slechts 4 uur werken in de week.
Ik ben om. Dit wil ik ook, dus ik neem het boek mee. Ook al heb ik mijn bedenkingen, want dit kan natuurlijk echt niet. Dan moet je wel écht van goeden huize komen.

Winst

Al lezende wordt ik verrast door de simpele tips die er in staan, voor iedereen. Of je nu in loondienst bent of als ondernemer werkt. Het zijn vaak dingen die je eigenlijk wel weet als je er logisch over nadenkt, maar nooit toepast. De eerste winst is gemaakt.
Bijvoorbeeld: neem geen oproepen aan van onherkenbare telefoonnummers. Of e-mail ’s morgens niet direct, maar werk eerst je prioriteiten af. Beiden leiden tot te veel afleiding. Tja, dat is helemaal waar. Maar wist je ook dat je je email op vastgestelde tijden kunt laten binnenkomen? Je hebt het allemaal zelf in de hand wanneer je ergens mee bezig wilt zijn.

De 80/20 regel toegepast

Dan een stapje verder. De 80/20 regel is je wellicht bekend, en deze geldt ook voor je tijd. Dat je bijvoorbeeld bezig bent met 20% van de klanten, die voor 80% je tijd opslurpen, aan vaak onnodige vragen of problemen. Dus krijg je tips hoe je ervoor zorgt dat het percentage tijd dat je kwijt bent sterk wordt gereduceerd.

Maar ook dat 20% van je klanten, voor 80% van de omzet zorgen. Steek jij je energie dan wel in de juiste klanten? En hoe zorg je er voor dat die klanten voor nog meer omzet zorgen? Juist, door die 20% nog beter te bedienen. Het loont dus om te bekijken wie precies je klanten zijn.

Het aantal tips en mogelijkheden waar je de tips toepast is erg breed. Ze variëren van werken op afstand in loondienst, tot het opstarten van een produktenlijn die automatisch inkomen genereert voor ondernemers.

Frisse kijk op je tijd

Het is een verfrissend boek, dat lekker snel leest. Het geeft je een andere kijk op hoe je je tijd besteedt, en hoe afstapt van je 9 tot 5 mentaliteit. Een aantal tips gaan wel erg ver, daar ben ik eerlijk in. Ook staat het boek vol met links naar voornamelijk Amerikaanse sites waar je de juiste systemen vindt die je nodig hebt of de dingen regelt, iets minder geschikt voor de Nederlandse lezer.

Erg leuk zijn de verhalen van mensen die de tips hebben toegepast, en daadwerkelijk een heel ander leven leiden. Maar laat ik maar eens beginnen met het beheersen van mijn informatiestromen zoals mail en internet….

Stel dat je het toch voor elkaar krijgt slechts 4 uur te werken, dan volgen er ook nog tips hoe je met die vrije tijd omgaat. Want we willen dan wel zo graag vrije tijd, maar ALS we die hebben schijnen we toch snel in een soort van nutteloos zwart gat te vallen. Het wordt dan dus een mindset verhaal, omdat je dan beland bij: wat is de zin van dit leven?
Nu kan ik me daar weinig bij voorstellen, gezien de stapel boeken die altijd op me ligt te wachten….

Even over de auteur..

Als ik meer informatie opzoek over de schrijver vallen me twee dingen op: een fijne, aangename spreker in het openbaar, met een hyper drukke website. (Kijk hier een video van Tim Ferriss)
Het eerste waardeer ik, het tweede minder. Als ik de site bekijk snap ik ook welk type mensen helemaal wild raken van het boek. Ik behoor niet tot die categorie, maar ben wel geïntrigeerd door wat er in het boek geschreven staat.
Een aantal dingen zijn gewoon waar. Conclusie: pak er uit wat voor jou werkt en laat de rest over aan de mensen die door hun leven heen sjezen ;)…

Marlie Franssen

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Marlie Franssen

Marlie Franssen

Marlie heeft jarenlang aan haar ‘zekerheden’ vastgehouden. Eén ding is zeker: ze was in een burn-out beland als ze was doorgegaan.
Door te onderzoeken en diep in haar hart te kijken, kwam ze er achter dat ze onwijs goed is in het luisteren naar mensen. En ze te coachen op hun gedachten die hen gevangen houdt. Verhip, een talent! (Werd vroeger niet verteld dat ze niet zo stilletjes moest zijn?)
Nu coacht ze mensen die (weer) de regie over hun eigen leven willen nemen. En deelt ze haar passie voor lezen en schrijven. En boeken; échte boeken hè.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.