Levensverhalen

Een Vrouw in de Arena zegt JA!

year-of-yes-shonda-rhimes

Een jaar lang JA – Shonda Rhimes

“You never say YES to anything!”

Wat doe je als er meer dan 270 mensen voor je werken, je verantwoordelijk bent voor 3 wereldberoemde televisieshows – iedere aflevering met een waarde van 4 miljoen dollar – , in je eentje 3 kinderen opvoedt en je bazige oudere zus tegen je zegt: “You never say yes to anything.

Wat doe je als je in een korte tijd van keihard werkende schrijver – lekker thuis in je jogging broek – doorstoot tot de top van de pyramide en je hebt geen rolmodel. Maar je bent het rolmodel. En je hebt niemand die hetzelfde werk doet als jij.

Wat doe je als je merkt dat je ‘Hum’ – je Flow, je Levenslust, weg is en je opeens ziet dat je je hele leven zo hebt ingericht dat je minimaal sociaal contact hebt. Dat je zoveel bent aangekomen dat je de gordel van je fancy vliegtuigstoel niet meer dicht krijgt en zo bang bent om in het openbaar te spreken dat je volledig ‘weg bent’ terwijl je bij Oprah zit.

Dan neem je een besluit. Een besluit om op alles wat je eng vindt JA te zeggen.

Een rolmodel zonder rolmodel

Shonda Rhimes is een tycoon. Zij geeft woorden aan Meredith Grey in Grey’s Anatomy en aan professor Keating in How to Get Away with Murder. Ze creëert personages die de harten van miljoenen mensen raken.
Met haar bedrijf Shondaland staat ze aan de top van een imperium.
Shonda heeft geen rolmodel, ze is een rolmodel. Dus als zij een jaar lang op alles JA zegt en dat vervolgens opschrijft wordt dat boek een bestseller.

Feminist, introvert, single moeder en succesvol

Ik zal het maar eerlijk toegeven. Ik heb Shonda Rhimes Year of Yes in drie vormen. Als audible, als boek en als journal.

De Audible kwam eerst. Als Greys Anatomy verslaafde – ik ben nog steeds niet over de schok van Christina Yang’s vertrek heen, zo erg dus – wilde ik dit boek hebben.

Year of Yes word voorgelezen door Shonda Rhimes zelf en haar stem en présence maakte mij pas echt wakker. Ten eerste omdat er een combinatie van Christina Yang en doctor Bailey aan het woord is. Maar ook omdat dit het verhaal is van een vrouw was die onvoorstelbaar succesvol is, invloedrijk, een feminist, introvert, een zwarte vrouw, een alleenstaande moeder, leider van meer dan 273 werknemers.

Een vrouw waarvan er niet zo heel veel zijn.

Een vrouw die enorm competitief is, een doe-er. Iemand die doelen stelt en het voor elkaar krijgt. Een vrouw die zich veiliger voelde achter de karakters die ze had geschapen dan in haar eigen vel. Die vrouw geeft vervolgens de hele wereld een ruimhartige blik in haar eigen diep persoonlijke tocht.

Net voor kerst kreeg ik een pakje met daarin Year of Yes en Year of Yes Journal. Cadeau van mijn business coach. “Dear Esther, this is for your year of yes!

En toen viel het kwartje….

Als ik iets voor elkaar wil krijgen moet ik JA zeggen tegen de dingen die ik eng vind. Zichtbaarheid, terwijl ik als introvert erg graag achter de rots wil zitten. Mailtjes sturen om klanten te laten dat de prijs omhoog gaat. Een sterk merk neerzetten. Een ongemakkelijk hoog bedrag als omzet doel zetten en dat realiseren.

Shonda Rhimes’ JA zette een domino effect in werking in haar leven. Haar JA tegen een speech op haar Alma Mater Darmouth, deed haar beseffen dat het helemaal niet om haar ging, maar om de toekomst van de studenten voor wie ze sprak.

Haar altijd JA zeggen als haar kinderen vragen “Wil je met mij spelen” – en erachter komen dat die 15 minuten speeltijd onvoorstelbaar waardevol zijn – , gaf nieuwe betekenis aan haar leven.

Ja zeggen als actief zelfonderzoek

jaar-lang-ja-shonda-rhimesAl die JA JA JA JA’s leiden er toe dat alles wat in het donker zat door Rhimes in het licht werd gezet. De relatie met haar lichaam. Onbewust de kilo’s laten groeien, want als ze je zo machtig bent dan moet je op een ander vlak iets minder machtig overkomen.
Ze nam haar relaties onder de loep, zelfwaarde, de wijze waarop ze mensen keek en naar zichzelf, de waarheid. Ontdaan van alle lagen. Zelfs de beschermende kilo’s kon ze los laten.

Moet je dit boek lezen?

Ik vind van wel. Ten eerste is het geweldig geschreven, alsof je meespeelt in de film. Maar ik zie het ook als een feministisch manifest. Het is de vrouwelijke variant van Theodoor Roosevelt’s beroemde speech “The Man in the Arena”. Empowering, zonder “Kijk maar niet naar mij.” Het is ongelofelijk dapper om tegelijkertijd kick-ass succesvol, kwetsbaar en zonder excuses krachtig te zijn.

En dat is precies wat je nodig hebt als je iets in de wereld wilt zetten.

Esther De Charon De Saint Germain

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Avatar

Esther De Charon De Saint Germain

Esther is een Soul Whisperer die ondernemende vrouwen uit de hele wereld helpt hun creativiteit in te zetten om zo flow en abundance in hun leven en bedrijf te krijgen. Esther’s klanten zijn slim, gevoelig en multi-gepassioneerd ze werken samen in Flow Masterminds waar ze hun ware droom realiseren.
Esther werkte meer dan 25 jaar internationaal in de wereld van kunst, design, branding en consultancy en verruilde de stad voor een oude boerderij op het Drentse platteland waar ze met zoon, man, hond en kat woont en werkt.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.