Groene Wereld

Leven zonder afval – tips en ideeën

zero-waste-home-bea-johnson

‘Zero Waste Home’ door Bea Johnson

Afval

Regelmatig zie ik ze voorbij komen. Filmpjes over de plastic soep in de oceanen.
Een aangespoelde walvis met buik vol afval. Of een vos klem met zijn kop in een blikje en vele andere voorbeelden van afval dat de mens produceert en dat onze natuur en leefomgeving bedreigt omdat het niet afgebroken kan worden. Dat zijn geen fijne beelden. Beelden die op je netvlies blijven staan. En wat kun je eraan doen?

Zelf de oceanen schoonmaken is wat hoog gegrepen. Hoewel, een jonge vent in Nederland heeft er een geweldig project van gemaakt en iets ontwikkeld wat over de hele wereld ingezet zal gaan worden (onderschat nooit wat 1 persoon voor elkaar kan krijgen!)

En nu?

Op je eigen gedrag heb je natuurlijk wel invloed. Je maakt je eigen keuzes en kunt daarmee het effect van je gedrag veranderen. Jij kunt zorgen dat je zelf minder afval produceert. Vervolgens kan jouw gedrag andere mensen weer bewust maken en stimuleren ook andere keuzes te maken. Zeker als je kan laten zien dat het best eenvoudig en zelfs leuk is om te doen.

Bea Johnson heeft het leven zonder afval tot een ware kunst verheven.
Zij was altijd al gepassioneerd over duurzaamheid en leven met een zo klein mogelijke voetafdruk, maar op het gebied van het afval besloot ze om ‘all the way’ te gaan. Haar redenatie: op die manier heb je de grootste impact en kun je echt een voorbeeld en inspiratie zijn voor anderen.
Haar motto is: REFUSE – REDUCE – REUSE – RECYCLE – ROT
Ofwel: Weigeren – verminderen – hergebruiken – recyclen – composteren.
Als je dat aanhoudt bij de keuzes die je maakt, kom je al een heel eind.

In mijn eigen leven

Zelf dacht ik altijd dat ik best goed bezig was. Afval scheiden doe ik heel netjes, grijs afval produceer ik weinig; plastic, glas en papier worden bij ons gescheiden en gratis opgehaald, de groene kliko wordt fanatiek gebruikt, hartstikke goed dus. 
Alleen als ik dan kijk hoeveel plastic (en pakken en blikjes, die mogen er ook bij) ik verzamel, dan is dat toch wel schrikbarend veel. En dat hergebruiken van plastic, daar moet je je niet teveel van voorstellen. Recyclen is eigenlijk downcyclen. Uiteindelijk wordt het een keer afval waar niets meer mee gedaan kan worden, anders dan verbranden of ergens op een afvalberg of in zee of in de natuur terecht komen..

Tijd voor wat aanpassingen..

In Zero Waste Home wordt je hele leven onder de loep gelegd en precies verteld wat je kunt veranderen en hoe. Tot in detail legt Bea Johnson uit hoe zij haar boodschappen doet, het huis schoonmaakt, omgaat met kleding, vakanties, kinderen en zelfs huisdieren. (ook op haar website vind je veel info) Ook bespreekt ze hoe het is om überhaupt minder spullen te hebben. De tijd die je daarmee vrij maakt voor andere dingen, ervaringen in plaats van materiële zaken. Minder onderhoud, kosten, verantwoordelijkheid, zorg en balast.

Zij gaat hier heel ver in. Voor mij persoonlijk iets te ver want ik zou het op die manier niet volhouden. En het volhouden is juist wat je wilt in veranderingen…
Er zitten echter een heleboel voorbeelden bij waar ik wél wat mee kan. Gewoontes die vrij makkelijk te veranderen zijn en die een grote impact hebben op hoeveel afval ik produceer.

Tips van Bea zijn bijvoorbeeld:

* Natuurlijk de herbruikbare fles voor water zodat je nooit meer plastic flesjes of blikjes hoeft te kopen.
* Bij het kopen van groente en fruit kun je bijna alle verpakkingen vermijden door zelf netjes en zakken van stof mee te nemen en daar alles in te doen. In de winkels waar ik koop of op de markt kun je best losse groente en fruit kopen in plaats van voorverpakte. Scheelt enorm veel!
* Schoonmaken. Alle losse producten in de plastic flessen kun je heel makkelijk vervangen door een aantal natuurlijke producten – ook gelijk veel beter voor het milieu – die ook uitstekend je huis schoonhouden. Vooral natuurazijn en soda zijn toppers. Kun je in een klap een heleboel chemische troep je huis uitgooien.
* Wasmiddel ga ik ook zelf maken, schijnt een eitje te zijn.
* En ontspullen. Minder zooi in je huis, je kledingkast, je boekenkast, je kelder.. Geeft ook meteen ruimte in je hoofd en je leven! Opruimen is zo therapeutisch 😉

Nederland

In Nederland heeft Emily-Jane Lowe-Townley het afval vrij leven ook opgepakt en op de kaart gezet. Op haar website vind je hele nuttige informatie, video’s en tips. Zij heeft ook een boek geschreven: Leven zonder afval, dat gebaseerd is op het boek van Bea Johnson. Mocht je liever een Nederlandstalig boek willen lezen dan is dit een prima alternatief.
Bovendien vind je in ‘Het grote Poetsboek’ ook allemaal tips die gaan over je huis schoonhouden met weinig en natuurlijke producten.

Kortom, anderen hebben alles al uitgezocht en uitgeprobeerd zodat het voor jou heel makkelijk wordt om je leven om te gooien en wat minder afval te produceren. Goed idee toch?

Kirsten

Je kunt het boek HIER bestellen. Happybooks werkt samen met de meer dan 100 zelfstandige, échte boekhandels in Nederland die zijn aangesloten bij Libris. Als je deze link gebruikt dan steun je zowel de boekhandels, als Happybooks. En dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Over de auteur

Kirsten Cooiman

Kirsten Cooiman

Kirsten is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven.
Zij is coach (o.a. NLP), nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Ook geeft zij via www.talenbijles-zutphen.nl bijles in o.a. Engels en Duits aan scholieren. Zij heeft Happybooks gecreëerd om haar liefde voor boeken te delen en jou te helpen precies hèt boek te vinden, dat jouw leven nu mooier kan maken.

4 Comments

 • Ik ben met deze peilers opgegroeid en mijn moeder stapte 10 jaar geleden over op zelf wasmiddel maken. Daarom vind ik het altijd raar om te zien dat deze dingen nog niet normaal zijn bij de meeste mensen. Anyway, goede tips en blijft het voortzeggen!

  Groetjes, Aisha

  • Wat goed zeg, van je moeder! Ik denk dat een heleboel mensen zijn opgegroeid met vooral veel gemakszaken, en die gaan meestal samen met veel afval. Gisteren moest ik zelf na de vakantie op zondag wel even naar de supermarkt, en dan komt er veel meer afval in mijn boodschappentas dan wanneer ik op de markt op de natuurvoedingswinkel mijn spullen haal.. Als jij nog andere boekliefhebbers weet, is het superfijn als je happybooks wilt delen! Groetjes, Kirsten

 • Klopt helemaal dit artikel. Het begint bij de kleine dingen en dat realiseren we ons soms nog niet helemaal. Ik weet nog toen ze in mijn dorp de groene container inschakelde. Opeens had ik drie containers buiten en dat was toch eens onwennig. Uiteindelijk zie je het nut ervan in en hoeveel goeds het alleen al kan opleveren. Zeker bij jezelf beginnen als je iets wil veranderen 🙂

  • Ha Rosita, dank je voor je reactie.
   Klopt, bij jezelf beginnen is altijd een goed idee. Daarmee inspireer je vaak ook weer anderen om hun gewoontes te veranderen….zo kan de ‘olievlek’ van minder afval produceren zich verspreiden 🙂
   Hartelijke groet, Kirsten

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.